Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπῳ

Ο όσιος Διονύσιος γεννήθηκε στην επαρχία Φαναρίου του νομού Καρδίτσας λίγο πριν από το έτος 1500. Το βαπτιστικό του όνομα ήταν Δημήτριος και από πολύ νέος επιθυμούσε να αφιερωθεί στον Θεό. Μετά τον θάνατο των γονέων του πήγε στα Μετέωρα, όπου και εκάρη μοναχός με το όνομα Δανιήλ. Μερικά χρόνια αργότερα, αναζητώντας περισσότερη μόνωση και ησυχία, πήγε στο Άγιο Όρος. Εκεί έλαβε το μεγάλο σχήμα, μετονομάσθηκε σε Διονύσιο και χειροτονήθηκε ιερέας. Για ένα διάστημα παρέμεινε στη Σκήτη της Μονής Καρακάλου ζώντας με αυστηρή άσκηση, νηστεία και προσευχή. Η ενάρετη και ασκητική ζωή του τον έκανε σεβαστό σε όλους τους μοναχούς, γι᾽αυτό και αργότερα, μετά την κοίμηση του ηγουμένου της Μονής Φιλοθέου, οι μοναχοί της τον εξέλεξαν ηγούμενο της Μονής. Στη Μονή εκείνη την εποχή επικρατούσαν οι Βούλγαροι, και ο όσιος συνάντησε ισχυρή αντίδραση από κάποιους μοναχούς οι οποίοι τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει και τη Μονή και το Άγιο Όρος.

Ο όσιος Διονύσιος κατευθύνθηκε προς τη Βέροια και αποφάσισε να εγκαταβιώσει στη Σκήτης της. Λίγα χρόνια αργότερα αναδείχθηκε ηγούμενος της Μονής του Τιμίου Προδρόμου της Σκήτης Βεροίας, την οποία και ανακαίνισε, καθιστώντας την πνευματικό φάρο. Την εποχή εκείνη ἐζησε για κάποιο διάστημα στη Μονή και ο όσιος Νικάνωρ, ο μετέπειτα κτίτορας της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζάβορδας, και συνδέθηκε πνευματικά με τον όσιο Διονύσιο.

Όταν εκοιμήθη ο μητροπολίτης της Βεροίας, ο λαός της πόλεως ζητούσε τον όσιο Διονύσιο ως επίσκοπό του. Εκείνος όμως, θέλοντας να αποφύγει την εκλογή, έφυγε κρυφά από τη Μονή και τη Σκήτη και έφθασε στον Όλυμπο, όπου έζησε για ένα διάστημα ασκητικά. Και εκεί όμως αντιμετώπισε πειρασμούς και διώξεις, γι᾽ αυτό και αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει προσωρινά το ασκητήριό του και να πάει στο Πήλιο, όπου ανήγειρε τη Μονή της Αγίας Τριάδος Σουρβίας. Λίγα χρόνια αργότερα οι κάτοικοι της περιοχής του Ολύμπου και ο διοικητής, που είχαν δημιουργήσει προβλήματα στον όσιο, τον κάλεσαν να τους σώσει από την ανομβρία που τους ταλαιπωρούσε επί τρία χρόνια. Ο όσιος επέστρεψε, προσευχήθηκε με πολλή αγάπη και ο Θεός, ακούοντας τις προσευχές του, έστειλε και πάλι βροχή.

Έτσι ο όσιος Διονύσιος παρέμεινε πλέον στον Όλυμπο και ίδρυσε μία Μονή αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα. Η φήμη της αγιότητός του προσείλκυσε πολλούς μοναχούς αλλά και ανθρώπους από την περιοχή που ερχόταν για να ζητήσουν την ευλογία του.

Εκοιμήθη στις 23 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του.