Άγιος Ιερομάρτυς Καλλίνικος ο Βεροιεύς

Ο άγιος Καλλίνικος γεννήθηκε στη Βέροια γύρω στο 1790. Σπούδασε αρχικά στο Ιάσιο και την Κρήτη. Χειροτονήθηκε διάκονος, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και εργάσθηκε ως διδάσκαλος στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας. Ἦταν στενός συνεργάτης του Μητροπολίτου Κυδωνίας Καλλινίκου, τον οποίο και μύησε το 1820 στη Φιλική Εταιρεία.

Τον Μάιο του 1821 οι Τούρκοι τον συνέλαβαν με την κατηγορία ότι γύμναζε τους μαθητές του με στρατιωτικές ασκήσεις, προετοιμάζοντάς τους για τον αγώνα εναντίον τους. Ο νεαρός κληρικός φυλακίσθηκε μαζί με τον Μητροπολίτη Κισάμου Μελχισεδέκ και υπέμεινε με αξιοθαύμαστη καρτερία τα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς. Στις 19 Ιουνίου του 1821, εορτή της Αναλήψεως, κρεμασμένος στην πλατεία Σπλάτζιας των Χανίων, παρέδωσε μαζί με τον Μητροπολίτη Μελχισεδέκ το πνεύμα του στόν Θεό.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη τον κατέταξε στις 21 Σεπτεμβρίου 2000 στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και θέσπισε την 23η Ιουνίου, ημέρα του μαρτυρίου των λοιπών Κρητών Αρχιερέων, ως ημέρα μνήμης και του αγίου νεομάρτυρος Καλλινίκου του Βεροιέως.