Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας ιδρύθηκε το 1978 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Βεροίας κυρό Παύλο με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Η Σχολή με πρώτους καθηγητές τους Πρωτοψάλτες Ιωάννη Μακρογιώργο, Αργύριο Δίντση και Γεώργιο Ορδουλίδη παρείχε στους σπουδαστές της με το πέρας των σπουδών τους το «Πτυχίον Ιεροψάλτου». 

Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας  κ. Παντελεήμονος, από το διδακτικό έτος 1999-2000 η σχολή αναγνωρίστηκε από το κράτος με την υπ’ αριθμό απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ΥΠΠΟ/ΚΑΤΕΧΝ/49979/ΦΕΚ/2015/ΤΒ/24-10-1999.

Μετά την θερμή υποδοχή που  είχε από το φιλόμουσο κοινό της ευρύτερης περιοχής της Ιεράς Μητροπόλεως, δημιούργησε παραρτήματα στη Νάουσα, Αλεξάνδρεια και Χαλάστρα. 

Η ανταπόκριση στις παραπάνω πόλεις ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Κύριος σκοπός της Σχολής είναι η διαφύλαξη, διατήρηση και διάδοση της εθνικής μας μουσικής, η προσπάθεια να μελετηθεί και να προαχθεί η βυζαντινή και η εν γένει ελληνική μουσική, να καταρτίσει μουσικά τους μαθητές της, παρέχοντάς τους μάλιστα και αναγνωρισμένο πτυχίο και δίπλωμα, και γενικότερα να δώσει μία καλλιτεχνική διέξοδο σε κάθε φιλόμουσο.

Η εκπαιδευτική διαδικασία υποστηρίζεται από ένα ευρύτερο πρόγραμμα σπουδών που έχει ως στόχο να δομηθεί μία όσο το δυνατόν ολοκληρωμένη μουσική συνείδηση. Εκτός από τη βυζαντινή μουσική διδάσκονται επίσης παραδοσιακά όργανα, ενώ δε λείπουν και τα θεωρητικά μαθήματα της βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής. Παράλληλα λειτουργούν χορωδία βυζαντινής μουσικής, ορχήστρα και χορωδία παραδοσιακών τραγουδιών.

Στα σαράντα χρόνια λειτουργίας της η Σχολή έχει καταρτίσει μουσικά πλείστους ιεροψάλτες και καθηγητές μουσικής που διακονούν στα αναλόγια της Μητροπόλεως (και όχι μόνο), ενώ από τους κόλπους της έχουν αποφοιτήσει αρκετοί σπουδαστές που πλέον αποτελούν και το διδακτικό προσωπικό της Σχολής καθώς και στην Δημόσια Εκπαίδευση. Η Σχολή επίσης διοργανώνει κατά καιρούς διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια, ενώ έχει προχωρήσει και στην έκδοση μουσικών βιβλίων.

Η Σχολή διοικείται από τριμελές Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα και τελεί υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Μαϊστορος της Μ.Χ.Ε. κ. Γεωργίου Ορδουλίδη.

Η Σχολή φέρει το όνομα του μουσοτραφούς Μητροπολίτου Κοσμά Ευμορφόπουλου του Μαδυτινού (1860-1901), ο οποίος διετέλεσε και Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κατά τα έτη 1892-1895. 

Διευθυντής: κ. Γεώργιος Ορδουλίδης, Άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23320-22572