Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο 

Στον χώρο του Παυλείου Πολιτιστικού Κέντρου υπήρχε ναός της θεάς Ευνομίας ο οποίος μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού στη Βέροια μετετράπη σε ναό αφιερωμένο στον άγιο Απόστολο Παύλο, καθώς βρισκόταν κοντά στο «Βήμα» του Αποστόλου Παύλου.

Το 1430, μετά την κατάληψη της πόλεως από τους Τούρκους, το μνημείο μετετράπη σε τέμενος, ενώ το 1850 κατεδαφίσθηκε και κατασκευάστηκε με τα υπάρχοντα υλικά σε Μεδρεσέ Τζαμί για τις ανάγκες του μουσουλμανικού ιεροδιδασκαλείου.

Μετά την απελευθέρωση της πόλεως το κτίσμα πέρασε στην κυριότητα της Εθνικής Τραπέζης στο πλαίσιο της διαδικασίας για τα ανταλλάξιμα. Το 1936 ο ιερός Μητροπολιτικός ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας το αγόρασε με το υπ’ αριθμ. 3114 συμβόλαιο αγοραπωλησίας του συμβολαιογράφου Βεροίας Αντωνίου Σαρηκωστή.

Έκτοτε το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος κατηχήσεως και ποιμαντικών δράσεων της τοπικής Εκκλησίας. Μετά από πρόταση της Ιεράς Μητροπόλεως συντηρήθηκε και ανακαινίσθηκε το έτος 2000 και με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού με την ονομασία «Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο» της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Κατά τις εργασίες συντηρήσεως αποκαλύφθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη του ναού της θεάς Ευνομίας και του παλαιοχριστιανικού ναού του αποστόλου Παύλου, τα οποία εκτίθενται σε ειδικά προστατευόμενο χώρο. Η Αποστολική Ιερά Μητρόπολη Βεροίας σεβόμενη την μακραίωνη και διαθρησκειακή πορεία του μνημείου χρησιμοποιεί αυτό ως χώρο Πολιτισμού.

Υπεύθυνος: Αρχιμ. Ναθαναήλ Καραγέργος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6970193248