Βήμα Αποστόλου Παύλου

Το «Βήμα του Αποστόλου Παύλου» είναι ο τόπος στον οποίο κατά την αδιάλειπτη παράδοση κήρυξε ο πρωτοκορυφαίος Απόστολος, όταν κατά τη διάρκεια της δεύτερης αποστολικής του περιοδείας (49-51 μ.Χ.) έφθασε στη Βέροια από τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Εβραϊκή Συναγωγή της πόλεως, όπου κατά τη συνήθειά του κήρυξε αρχικά ο Απόστολος Παύλος, και από την Παλαιά Μητρόπολη της Βεροίας, στο σημείο περίπου που κατέληγε η αρχαία ρωμαϊκή οδός η οποία διέσχιζε την πόλη στο άκρο της αγοράς. Στο σημείο σώζονται πέντε μαρμάρινες βαθμίδες της ρωμαϊκής περιόδου.

Η Βέροια είναι η μοναδική πόλη στην οποία σώζεται το «Βήμα» από το οποίο κήρυξε το Ευαγγέλιο ο Απόστολος Παύλος και γι᾽αυτό χαρακτηρίζεται ως παγκόσμιο μνημείο θρησκευτικής κληρονομιάς.

Ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε στη Βέροια μετά τη Θεσσαλονίκη κατά τη δεύτερη αποστολική του περιοδεία (49-51 μ.Χ.). και κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού. Αρχικά, σύμφωνα με τη συνήθειά του, δίδαξε στη Συναγωγή για τους Εβραίους της Βεροίας και στη συνέχεια στο «Βήμα», έναν χώρο στον οποίο προφανώς ανέπτυσσαν και άλλες προσωπικότητες της απόψεις τους.

Η Βέροια είναι η μοναδική πόλη στην οποία σώζεται όχι μόνο το ακριβές σημείο αλλά και οι πέντε μαρμάρινες βαθμίδες της ρωμαϊκής περιόδου, από όπου κήρυξε ο απόστολος Παύλο τον Χριστό, γι᾽ αυτό και το «Βήμα του Αποστόλου Παύλου» στη Βέροια χαρακτηρίζεται ως παγκόσμιο μνημείο θρησκευτικής κληρονομιάς.

Μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους και ενώ μαρτυρούνται οικοδομικές μετατροπές στον τόπο του Βήματος, αρχίζουν να πραγματοποποιούνται θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Απόστολου Παύλου. Το έτος 1951 εορτάσθηκε στο «Βήμα» η επέτειος των 1000 χρόνων από την έλευση του Αποστόλου Παύλου με τη συμμετοχή εκπροσώπων χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

 Ο χώρος διαμορφώθηκε ως προσκύνημα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με δαπάνες της Όλγας Μιχαηλίδου, από τη Θεσσαλονίκη, και εγκαινιάσθηκε το έτος 1961, ενώ το έτος 1963 το επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, ο οποίος συνάντησε την δωρήτρια και την συνεχάρη για την προσφορά της.

Με την καθιέρωση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος των «Παυλείων» το 1995 οδήγησε και στην ανακαίνιση και αναβάθμιση του «Βήματος», στο οποίο έκτοτε τελείται το απόγευμα της εορτής του Αποστόλου Παύλου, στις 29 Ιουνίου, πανηγυρικός Διορθόδοξος Εσπερινός με τη συμμετοχή όλων των αρχιερέων εκπροσώπων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, με τον οποίο ολοκληρώνoνται οι λατρευτικές εκδηλώσεις των «Παυλείων». Δεξιά και αριστερά από αρχικό μνημείο με τη ψηφιδωτή παράσταση του Αποστόλου Παύλου προστέθηκαν δύο εξαιρετικές ψηφιδωτές συνθέσεις με παραστάσεις από την περιοδεία και την έλευση του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια (χρονολογία τοποθέτησης;).

Στον χώρο του «Βήματος» τοποθετήθηκε το έτος 2000 μνημείο με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 1950 ετών από την έλευση του Απόστολου Παύλου στη Βέροια, ενώ το 2013 χάλκινος αδριάντας του πρωτοκορυφαίου Αποστόλου, έργο και δωρεά του διεθνούς φήμης γλύπτη Ζ. Tsereteli.

Tο Βήμα του Αποστόλου Παύλου αποτελεί πόλος έλξης και σημείο αναφοράς των επισκεπτών της πόλεως αλλά και προσκυνητών από όλα τα μέρη του κόσμου που φθάνουν στη Βέροια ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου των Εθνών και ιδρυτού της Εκκλησίας των Βεροιέων.

Υπεύθυνος: Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 23310-22270 (εσωτ.8)

Previous slide
Next slide