Ιερός Προσκυνηματικός Ναός Οσίου Αντωνίου του Βεροιέως 

Ο Ιερός Ναός του Οσίου Αντωνίου εγκαινιάστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1904 από τον Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης Κωνσταντίνο Ισαακίδη.

Στον ίδιο χώρο προϋπήρχε το πατρικό σπίτι του Οσίου Αντωνίου και Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου της Καμαριωτίσσης, όπου φυλασσόταν το Ιερό Σκήνωμα του πολιούχου της Βεροίας.

Εξαιτίας των δύο καταστροφικών πυρκαγιών του 1860 και του 1898 τα κτίσματα καταστράφηκαν και κτίστηκε ο υπάρχων τρίκλιτος Ναός, ρυθμού Βασιλικής με περιφερειακό νάρθηκα και δύο μεταγενέστερα κωδωνοστάσια.

Μετά την ενθρόνιση του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος το έτος 1994, ο Ναός ανακαινίστηκε και εξωραΐστηκε εκ βάθρων. Τοποθετήθηκε περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και βυζαντινές εικόνες και το πετρόκτιστο κιβώριο αντικαταστάθηκε με νέο μαρμαρόγλυπτο.

Τα Ιερά λείψανα του Οσίου Αντωνίου τοποθετήθηκαν σε νέα αργυρά λειψανοθήκη και ολόκληρος ο Ναός διακοσμήθηκε με βυζαντινές τοιχογραφίες.

Τον Νοέμβριο του 2004 εορτάστηκαν πανηγυρικά τα 100 έτη από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού και πραγματοποιήθηκαν ειδικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου και τη συμμετοχή πλειάδος Ιεραρχών. Στο τέλος της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της Μεγάλης Ευργέτιδος του Ιερού Ναού Ευδοξίας Μαλακούση.

Ο Ναός πανηγυρίζει την 17ην Ιανουαρίου και την 1ην Αυγούστου. Και στις δύο πανηγύρεις πραγματοποιούνται λιτανευτικές πομπές με το Ιερό Σκήνωμα του Οσίου.

Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται και η Τιμία Κάρα της Αγίας Ιερουσαλήμ, η οποία καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μαρτύρησε στη Βέροια μαζί με τα τρία παιδιά της.

Προϊστάμενος: Αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας

Τηλέφωνο Ιερού Ναού: 2331022260

Ώρες επισκέψεως προσκυνητών: καθημερινά 7:00 π.μ. – 1:30 μ.μ. και 5:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.