Παύλειο Κειμηλιαρχείο «Ιεροί Θησαυροί» 

Το Παύλειο Κειμηλιαρχείο «Ιεροί Θησαυροί» της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας και φιλοξενεί εκθέματα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. 

Πρόκειται για έναν χώρο 500 περίπου τετραγωνικών μέτρων, στον οποίο εκτίθενται ιερές εικόνες, ιερά σκεύη και άμφια, βυζαντινά και μεταβυζαντινά χειρόγραφα, σπαράγματα τοιχογραφιών από βυζαντινούς ναούς της Βεροίας και της περιοχής της και άλλα ιερά εκθέματα, όπως ο αρχιερατικός σάκκος του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Αιγίνης, η ράβδος, το επιτραχήλιο και η ζώνη του Αγίου ἱερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, τα αρχιερατικά άμφια του Αγίου Λουκά του Ιατρού κλπ. 

Κατόπιν ενεργειών του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την συμπαράσταση του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και υλοποιήθηκε, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την κατασκευή μουσειακών χώρων, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας υπό την καθοδήγηση και τη μέριμνα της προϊσταμένης κ. Αγγελικής Κοτταρίδη και των συνεργατών της. 

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών των 200 ετών από το ολοκαύτωμα της ηρωικής και αγιοτόκου πόλεως της Ναούσης και της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά την 1η Μαΐου του 2022, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο με τη συμμετοχή πλειάδος Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Το Παύλειο Κειμηλιαρχείο είναι επισκέψιμο μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο, Αρχιμ. Αθηναγόρα Μπίρδα (τηλ. 2331022270, εσωτ. 8).

Previous slide
Next slide