ΙΗ΄ Παύλεια: «Ο λόγος του Θεού: παρηγοριά και ευθύνη». Ημερίδα κατηχητών στην Βεργίνα

IHPauleiaKathxhtes.jpg

IHPauleiaKathxhtes.jpg

Διοργανώθηκε το Σάββατο 23 Ιουνίου, στο πλαίσιο των ΙΗ΄Παυλείων, ημερίδα για τους κατηχητές και τις κατηχήτριες της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. 

Οι εργασίες έγιναν στον ιερό ναό αγίου Φωτίου Βεργίνας. Προηγήθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία από τον σεβασιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα καθώς και μνημόσυνο για τον αείμνηστο καθηγητή και κατηχητή Στέργιο Σάκκο. Το θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμ. Ιερεμίας Γεωργαλής, αρχιερατικός επίτροπος Βεργίνης, ο οποίος μίλησε για τον εν Χριστώ ελευθερία. 

Την ημερίδα παρουσίασε ο υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητοπόλεως αρχιμ. Διονύσιος Ανθόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στο νόημα του τίτλου της ημερίδας που είναι: «Ο λόγος του Θεού: παρηγοριά και ευθύνη».

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων ο οποίος τόνισε: «Τα ΙΗ Παύλεια που πραγματοποιούνται αυτόν τον μήνα στην Ιερά Μητρόπολή μας συμπίπτουν με την 100η επέτειο της απελευθερώσεως της Μακεδονίας μας από τους Τούρκους. Έτσι το γενικότερο θέμα των Παυλείων συνδέεται με την σχέση της ελευθερίας με την ευθύνη.

Η ελευθερία είναι ένα δώρο του Θεού στον άνθρωπο, ένα δώρο που του το χάρισε από τη στιγμή της δημιουργίας του, ένα δώρο το οποίο ο άνθρωπος κλήθηκε να διαχειρισθεί μόνος του, γιατί ο Θεός του έδωσε το αυτεξούσιο, αλλά δεν τον έκανε αμετακίνητο στο αγαθό, θέλοντας να του προσφέρει και αυτή ακόμη τη δυνατότητα της ελευθερίας, να αποφασίσει, δηλαδή, μόνος του εάν θέλει να μείνει κοντά του ή όχι, και ταυτόχρονα να κατακτήσει με τον τρόπο αυτό την ελευθερία του. 

Έτσι η ελευθερία του ανθρώπου συνδυάστηκε και συνδέθηκε με την ευθύνη. Και η ευθύνη αυτή εξειδικεύθηκε, προκειμένου να βοηθήσει ο άνθρωπος στη διαχείριση της ελευθερίας του και στην παραμονή της σ’ αυτήν, εφόσον το θέλει, με τις εντολές και τον λόγο του Θεού.

Ο Θεός με τον λόγο του και τις εντολές του θέτει τα όρια της ελευθερίας μας, όχι για να μας την περιορίσει αλλά για να μας προφυλάξει να αποκλίνουμε από αυτήν. Θέτει τα όρια και σηματοδοτεί τη δική μας ευθύνη απέναντι στην ελευθερία που μας χάρισε και στην οποία ο κάθε άνθρωπος επιθυμεί να παραμείνει.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι ο λόγος και οι εντολές του Θεού είναι όπως οι νόμοι των ανθρώπων που προσδιορίζουν όρια και προβλέπουν τιμωρίες για τους παραβάτες.

Όποιοι πιστεύουν κάτι τέτοιο αναμφισβήτητα παρεξηγούν και παρερμηνεύουν το πνεύμα της Εκκλησίας, το πνεύμα της Ορθοδοξίας μας.

Για εμάς, τους ορθοδόξως εις Χριστόν πιστεύοντας, ο λόγος του Θεού δεν είναι νόμος, δεν είναι κώδικας ποινών. Γιατί, αν ήταν τέτοιος, δεν θα μιλούσε για τη συγχώρηση, δεν θα μιλούσε για τη μετάνοια, δεν θα μιλούσε για την αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο, δεν θα περιείχε την παραβολή του καλού ποιμένος και του ασώτου υιού, δεν θα είχε τα παραδείγματα του τελώνου Ζακχαίου, της πόρνης γυναικός, της Σαμαρείτιδος, του αρνητού μαθητού του Πέτρου.

Σε αυτήν την αλήθεια, που πολλές φορές την ξεχνούμε, θελήσαμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην φετινή ημερίδα των Κατηχητών και των Κατηχητριών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καθώς τα κατηχητικά σχολεία αποτελούν ένα βασικό φορέα διαδόσεως του λόγου του Θεού και είναι σκόπιμο και ωφέλιμο τόσο εσείς, οι Κατηχητές και οι Κατηχήτριες, που μεταδίδετε το λόγο του Θεού στα παιδιά μας, όσο και τα παιδιά των κατηχητικών μας, αλλά και όλοι μας, να συνειδητοποιήσουμε αυτό που λέει ο τίτλος της ημερίδας μας, ότι δηλαδή ο λόγος του Θεού είναι λόγος παρηγορίας και ευθύνης.

Αυτά τα δύο θέματα θα αναπτύξουν και οι σημερινοί εκλεκτοί εισηγητές μας.

Η κ. Κώστα, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. θα μας παρουσιάσει το θέμα: «Ο λόγος του Θεού: λόγος παρηγορίας», και ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Παλαμάς Κυριλλίδης το θέμα: «Ο λόγος του Θεού: λόγος ευθύνης».

Πριν τους παραχωρήσω το βήμα θα ήθελα να τους ευχαριστήσω θερμά και τους δύο, ιδιαιτέρως όμως την κ. Κώστα, που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη για να μας μιλήσει σήμερα και να μας κάνει κοινωνούς της εμπειρίας και των γνώσεών της.

Ζουμε, αγαπητοί μου, σε μία εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι, και πολύ συχνά και οι νέοι, δεν θέλουν να αναλαμβάνουν καμία ευθύνη και αποποιούνται και αυτές που τους αναλογούν.

Παράλληλα πολλοί συνάνθρωποί μας, και δυστυχώς ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, αισθάνονται απογοητευμένοι, απομονωμένοι, θλιμμένοι, προβληματισμένοι από τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της ζωής που όλοι γνωρίζουμε και όλοι αντιμετωπίζουμε, είτε εμείς προσωπικά είτε άτομα του συγγενικού μας περιβάλλοντος.

Γι αυτό και έχει πολλή μεγάλη σημασία να ακούμε και να διαδίδουμε τον λόγο του Θεού, που μπορεί να μας διδάξει το μεγάλο μάθημα της ευθύνης και να μας χαρίσει την παρηγορία και την παράκληση που όλοι έχουμε ανάγκη.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, για μία ακόμη φορά όλους και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και τη συμβολή σας στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η πρώτη εισηγήτρια κ. Βασιλική Κώστα, καθηγήτρια Ιατρικής Α.Π.Θ. η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Ο λόγος του Θεού: λόγος παρηγορίας». 

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι κατηχητές κρατούν το λόγο του Θεού και τον μεταφέρουν στους ανθρώπους που με τις δυσκολίες της ζωής έχουν αισθήματα αγωνίας, φόβου, ανασφάλειας. Χωρίς ελπίδα στο Θεό ο άνθρωπος έχει αρνητικά συναισθήματα, νοιώθει χαμένος. Όμως όποιος κρατάει το λόγο του Θεού στην καρδιά του ό,τι κι αν του συμβεί δε λυγίζει γιατί έχει ως θεμέλιο της ζωής του τον ίδιο τον Χριστό. Μακριά από το λόγο του Θεού ο άνθρωπος είναι έρημος, έρμαιο των γεγονότων, χωρίς να έχει σταθερή πορεία του εαυτού του. Η σταθερότητα, που είναι ο Χριστός, είναι το καλύτερο θεμέλιο στη ζωή του άνθρώπου.

Ο λόγος του Θεού μεταδίδει την γλυκύτητα και την παρηγορία του Θεού. Ο καθημερινός μας λόγος θα πρέπει να φέρει τα γνωρίσματα του λόγου του Θεού. Να είναι εξευγενισμένος, μέσα από την καρδιά μας, ευαγγελικός, λυτρωτικός, αγιαστικός, παρηγοριτικός, ενθαρρυντικός, αποκαλυπτικός, αιώνιος. Ο Θεός βρίσκεται μέσα μας και μας παρηγορεί. Ο λόγος του Κυρίου είναι ύδωρ ζων, φως της ζωής, αλήθεια και η αρμονία της συναντήσεώς μας με τον Κύριο.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο δεύτερος και τελευταίος εισηγητής αρχιμ. Παλαμάς Κυριλλίδης, ηγούμενος της ιεράς μονής Παναγίας Καλλίπετρας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο λόγος του Θεού: λόγος ευθύνης». Ο εισηγητής τόνισε ότι ο κόσμος είναι γεμάτος θλίψη και μελαγχολία και κυνηγά όχι την αυτοαξία αλλά προσπαθεί να λάβει την αξία από τους άλλους. Ο μικρόκοσμος της ματαιοπονίας μας είναι ένα μικρό κομμάτι στο ιδεολογικό αδιέξοδο των ημερών.

Μίλησε ακόμη για την αξία της Ανάστασης στη ζωή μας και την στάση ευθύνης που πρέπει να δείξουμε απέναντί της. Όλη μας η πίστη, η γνώση, η εμπειρία μας ειναι η βεβαιότητα για την ανάσταση των νεκρών. Αυτήν πρέπει να μεταφέρουμε με το λόγο του Θεού. Και να είναι η παρηγορία και το εφόδιό μας στην παρούσα ζωή. Επιλέξαμε να αναστηθούμε σύμφωνα με το λόγο του Θεού αγωνιζόμενοι στην παρούσα ζωή.

Τέλος ο αρχιμ. Διούσιος Ανθόπουλος έκανε μία σύντομη ανασκόπιση των συμπερασμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ημερίδας απονεμήθηκαν βραβεία στους διακριθέντες στις αθλητικές εκδηλώσεις «Δημήτριος Βικέλας 2012» που διοργάνωσε την κατηχητική χρονιά που πέρασε το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες που απηύνυνε σε όλους τους διοργανωτές και συμμετέχοντας ο σεβασμιώτατος καθώς επίσης και με απονομή των αναμνηστικών των ΙΗ΄ Παυλείων.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε ο ερχομός του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πενταπόλεως κ. Ιγνατίου από την Αφρική (Κονγκό), ο οποίος μίλησε και έδωσε τις ευχές του στους κατηχητές και τα παιδιά.