Πανηγυρίζει η Βέροια με λαμπρότητα και επισημότητα την μνήμη του αποστόλου των εθνών Παύλου, ιδρυτού της τοπικής αποστολικής Εκκλησίας.

IHPauleiaLeitourgiaEorths.jpg

IHPauleiaLeitourgiaEorths.jpg

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου το πρωί στο μητροπολιτικό ιερό ναό των αγίων πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προς τιμήν του ιδρυτή της τοπικής Εκκλησίας αποστόλου των εθνών Παύλου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. 

Στον όρθρο χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πιττσούργου (ΗΠΑ) κ. Σάββας, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος στη συνέχεια προεξήρχε της πολυαρχιεαρτικής θείας Λειτουργίας. 

Έλαβαν ακόμη μέρος οι σεβ. Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος – Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Κωνσταντίνος – Πατριαρχείο Αντιοχείας, σεβ. Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος – Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, θεοφ. Επίσκοπος Ρεμεζιανής κ. Ανδρέας – Πατριαρχείο Σερβίας, σεβ. Μητροπολίτης Μπρανίτσης κ. Γρηγόριος – Πατριαρχείο Βουλγαρίας, σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος – Εκκλησίας της Ελλάδος, σεβ. Αρχιεπίσκοπος Μπιαλιστόκ και Γκντανσκ κ. Ιάκωβος – Εκκλησία της Πολωνίας, θεοφ. Επίσκοπος Αμαντίας κ. Ναθαναήλ – Εκκλησία της Αλβανίας, σεβ. Μητροπολίτης Μιχαλόβτσε και Κοσίτσε κ. Γεώργιος – Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας. Την Εκκλησία της Ρωσίας εκπροσώπησε ο πρωθιερεύς π. Βαλεντίν Άσμουν και την Εκκλησία της Κύπρου ο πρωτοσύγκελλος αρχιμ. Ιερώνυμος Πυλιώτης.

Το θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμ. Αντώνιος Φραγκάκης ο οποίος  μεταξύ άλλων είπε ότι: «Εκκλησία χωρίς αγίους δεν μπορεί να σταθεί. Η αγιότητα αποτελεί το άνθος του αγίου Πνεύματος και η Εκκλησία είναι εργαστήριο αγιότητας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόσωπο του εορταζομένου αποστόλου Παύλου ως πρότυπο μετανοίας.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων τέλεσε τρισάγιο υπερ αναπαύσεως του προκατόχου του Μητροπολίτου Βεροίας κυρού Παύλου, προσεφώνησε τους ξένους αρχιερείς και τίμησε με το χρυσό σταυρό του αποστόλου Παύλου όσους έρχονται γιά πρώτη φορά ως εκπρόσωποι Εκκλησιών στις εορταστικές εκδηλώσεις των Παυλείων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο εργοτάξιο του έργου αναστήλωσης και αποκατάστασης του παλαιού μητροπολιτικού ιερού ναού Βέροιας (Αποστόλου Παύλου).

Το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί λιτανευτική πομπή προς στο «Βήμα» του αποστόλου Παύλου όπου θα τελεστεί ο καθιερωμένος υπαίθριος διορθόδοξος εσπερινός, κατά τον οποίο θα χοροστατήσει ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος θα εκφωνήσει εόρτιο λόγο. 

Με τον εσπερινό αυτό θα ολοκληρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις των ΙΗ΄Παυλείων.