Α´ Παύλεια: «Η Επισκοπή Καμπανίας και η συμβολή της στην ανάπτυξη της Μακεδονίας» Επιστημονική Ημερίδα στη Χαλάστρα.

APauleiaVeria 8

Μέσα στις ποικίλες εκδηλώσεις των «ΠΑΥΛΕΙΩΝ» ιδιαίτερη θέση κατείχαν επιστημονικές συναντήσεις ιστορικού και θεολογικού ενδιαφέροντος. Μία από τις περιοχές της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας με πλούσια ιστορία, η Καμπανία, φιλοξένησε τις εργασίες επιστημονικής Ημερίδας. Η διοργάνωση σημείωσε απόλυτη επιτυχία και όσοι συμμετείχαν αποκόμισαν πλούσια στοιχεία της ιστορίας του τόπου.

Η Ημερίδα που είχε θέμα «Η Επισκοπή Καμπανίας και η συμβολή της στην ανάπτυξη της Μακεδονίας», πραγματοποιήθηκε την 18ηντου μηνός Ιουνίου 1995 στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χαλάστρας. Η σειρά ομιλιών είχε ως εξής :

Προσφωνήσεις έγιναν από τον Αρχιερατικό Επίτροπο, Πανοσιολογ. Αρχιμανδρίτη π. Θεόφιλο Λεμοντζή και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα. Εισηγήσεις έκαναν ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του Α. Π. Θ. κ. Γεώργιος Στογιόγλου με θέμα « ο Θεόφιλος Καμπανίας», ο Λαογράφος κ. Θεοχάρης Θεοχαρίδης με θέμα: « Η πολιτιστική κληρονομιά της Χαλάστρας», ο Δικηγόρος κ . Ιωάννης Μοσχόπουλος με θέμα : « Ο Γιδάς στα χρόνια του Θεοφίλου», και ο καθηγητής  Μ.Ε. κ. Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος με θέμα: « Η ζωγραφική Σχολή της Κουλακιάς».

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλάστρας, οι Βουλευτές κ.κ. Διαμαντής και Κοσκινάς, πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα πολλοί νέοι φοιτητές και φοιτήτριες της περιοχής.