Βήμα Αποστόλου Παύλου

VhmaApPaulouVerias

VhmaApPaulouVerias 

Είναι ο μοναδικά, εξακριβωμένος επιστημονικά, ακριβής τόπος που δίδαξε ο απόστολος Παύλος τον χριστιανισμό.

 

Αποτελεί το πιο γνωστό διεθνώς μνημείο – ιερός τόπος – του αστικού ιστού της Βέροιας και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες και προσκυνητές από πολλές χώρες.

 

Αποτελεί το επίκεντρο εορτασμού της μνήμης του αποστόλου Παύλου κάθε Ιούνιο με τη διοργάνωση υπαίθριας θείας Λειτουργίας κατά την έναρξη των «Παυλείων» και διορθόδοξου πανηγυρικού Eσπερινού (29 Ιουνίου) κατά τον οποίο συμμετέχουν Αρχιερείς, εκπρόσωποι όλων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκέφαλων Εκκλησιών.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Ο Απόστολος Παύλος δίδαξε τον χριστιανισμό στη Βέροια.

                                                 

Στο πλαίσιο της δεύτερης περιοδείας του (49-51 μ.Χ.) μεταβαίνοντας από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Σε κάθε τόπο που επισκεπτόταν, δίδασκε στη Συναγωγή για τους Εβραίους του τόπου αλλά και σε διαφορετικό τόπο για τους Εθνικούς. Στην πόλη, την εποχή εκείνη, ήδη υπήρχε εβραϊκή κοινότητα, στην οποία δίδαξε o Απόστολος Παύλος. Επιπλέον, όπως γίνεται κατανοητό από τις Πράξεις των Αποστόλων, ο Απόστολος Παύλος δίδαξε και στους Εθνικούς της Βέροιας, στο «Βήμα», όπου την εποχή εκείνη διάφορες προσωπικότητες ανέπτυσσαν τις θέσεις και τις απόψεις τους. 

 

Ο ευρύτερος χώρος όπου βρίσκεται το «Βήμα» του Αποστόλου Παύλου φαίνεται πως διατήρησε την ιερότητά του στο πέρασμα των αιώνων, καθώς εκεί διασώζονται οι πέντε μαρμάρινες βαθμίδες της Ρωμαϊκής περιόδου, όπου στάθηκε και κήρυξε ο Απόστολος. Ήδη, από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες πολύ κοντά στο «Βήμα» του Αποστόλου Παύλου, στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (πρώην Μενδρεσσέ τζαμί), κτίστηκε ναός προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου. Μετά την οθωμανική κατάκτηση ο ναός του Αποστόλου Παύλου φέρεται να είναι ένας από αυτούς που οι Οθωμανοί μετέτρεψαν σε τεμένη, ενώ στο παρακείμενο «Βήμα» δημιουργήθηκε υπαίθριος τόπος προσευχής, με ξύλινο κουβούκλιο και μιναρέ, κατασκευή η οποία παρέμεινε για αρκετά χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς.

 

Περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1920 αρχίζουν και παρατηρούνται οικοδομικές μετατροπές στον τόπο του Βήματος, ενώ λαμβάνουν χώρα και θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου. Η ουσιαστική διαμόρφωση του χώρου ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με δαπάνες της Όλγας Μιχαηλίδου, από τη Θεσσαλονίκη. Το νέο «Βήμα» εγκαινιάστηκε το έτος 1961, ενώ το έτος 1963 το επισκέφτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, ο οποίος συναντήθηκε με τη δωρήτρια, την οποία συνεχάρη για την προσφορά της.

 

Τέλος, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου γίνεται πόλος έλξης και σημείο αναφοράς πολλών επισκεπτών, από όλα τα μέρη του κόσμου. Το έτος 1951 γιορτάστηκαν στη Βέροια τα 1000 χρόνια από την έλευση του Αποστόλου Παύλου και στις γιορτές συμμετείχαν εκπρόσωποι εκκλησιών και ομολογιών εντός και εκτός Ελλάδας. Ιδιαίτερα από το έτος 1995 πραγματοποιούνται από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας λαμπρές λατρευτικές εκδηλώσεις με τη γενική ονομασία «Παύλεια», προς τιμή του Αποστόλου Παύλου με διορθόδοξο χαρακτήρα. Τα «Παύλεια» τίμησαν με την παρουσία τους ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, άλλοι Πατριάρχες των Πρεσβυγενών και Νεοτέρων Ορθοδόξων Πατριαρχείων, Αρχιεπίσκοποι καθώς και πολλοί Αρχιερείς, εκπρόσωποι Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

 

Στις μέρες μας έρχονται επισκέπτες, ορθόδοξοι και μη, από διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι εντάσσουν το «Βήμα» της Βέροιας στους προορισμούς που περιλαμβάνονται σε μία ευρύτερη διαδρομή η οποία ακολουθεί «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου».

 

Στον χώρο του Βήματος ο επισκέπτης εκτός από το αυθεντικό Βήμα που μίλησε ο Απόστολος Παύλος, μπορεί να θαυμάσει ψηφιδωτά εξαιρετικής τέχνης με παραστάσεις από την επίσκεψη του απ. Παύλου, ένα μνημείο για το Ιωβηλαίο των 2000 χρόνων από τη Γέννηση του Χριστού, καθώς και ένα άγαλμα του απ. Παύλου, δημιουργία του καλλιτέχνη Ζούραπ Τσεριτέλι από τη Ρωσία, που τοποθετήθηκε επί τη συμπληρώση 20 ετών του θεσμού των «Παυλείων».

 

VhmaApPaulouVeria 2

VhmaApPaulouVeria 5

VhmaApPaulouVeria 7

VhmaApPaulouVeria 4

VhmaApPaulouVeria 6

VhmaApPaulouVeria 3