K΄ Παύλεια : «Σύγχρονες μορφές της Εκκλησίας»: Ημερίδα αφιερωμένη στον μακαριστό Γέροντα Γαβριήλ Διονυσιάτη.

SyxronesOsiakesMorfesKPauleia.jpg

SyxronesOsiakesMorfesKPauleia.jpg

Μέ εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Ιουνίου το απόγευμα, στό Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο καί στό πλαίσιο των Κ´ Παυλείων, η ημερίδα γιά τόν μακαριστό Γέροντα Γαβριήλ Διονυσιάτη. Την ημερίδα παρουσίασε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, Παύλος Σταματάς, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίων Αναργύρων Βεροίας.

 

Ο π. Παύλος στην εισαγωγή του, μίλησε γιά τήν φωτισμένη πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παντελεήμονος να προβάλλει στίς εκδηλώσεις των Παυλείων σύγχρονες μορφές της Εκκλησίας μας, πού αναδείχθηκαν πνευματικές πυξίδες της σύγχρονης κοινωνίας. Στην συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά την προσωπικότητα του Γέροντος Γαβριήλ.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανέφερε, ότι η πρωτοβουλία της παρουσίασης της μορφής του Γέροντος Γαβριήλ στα Κ´ Παύλεια οφείλεται στην μεγάλη αγάπη που έτρεφε ο μακαριστός πρός τόν Απόστολο τών Εθνών, Παύλο. «Τον Παύλο όταν ενθυμούμεθα ραγίζεται η καρδιά μας», έλεγε ο Γέρων Γαβριήλ. Ο Σεβασμιώτατος επίσης αναφέρθηκε στην προσωπική γνωριμία που είχε με τον Γέροντα όταν σαν μαθητής της Αθωνιάδος Σχολής πήγαινε στο Μοναστήρι του Διονυσίου και εκείνος λειτουργούσε για χάρη του στο παρεκκλήσι του Πύργου της Μονής έχοντας για ψάλτη τον μακαριστό γέροντα Θεόκλητο Διονυσιάτη. Με συγκίνησε μίλησε για την πρωτοβουλία του μακαριστού για την δημιουργία του βήματος του Αποστόλου Παύλου στην Θεσσαλονίκη και στην σχετική ομιλία που εκφώνησε σε ηλικία 93 ετών.

Ο Καθηγούμενος της Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους, Αρχιμ. Πέτρος, αναφέρθηκε, αρχικά, σέ βιογραφικά στοιχεία του Γέροντος Γαβριήλ. Στη συνέχεια περιέγραψε την μοναχική πολιτεία του γέροντος αλλά και την πολύπλευρη προσωπικότητά του, το ασκητικό του ήθος, την λιτότητα της ζωής του, το φιλακόλουθο και το φιλόπονο του χαρακτήρος του καθώς και την μεγάλη του αγάπη για την Ελλάδα. Επισήμανε την μεγάλη του προσφορά προς τα κοινά του Αγίου Όρους αλλά και τον μεγάλο σεβασμό πού έτρεφε προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Γέροντας Νικόδημος, εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Αγίου Όρους, ανέφερε στην ομιλία του την εμπειρία της προσωπικής του γνωριμίας με τον Γέροντα Γαβριήλ καθώς επίσης και μια σειρά από σπουδαία γεγονότα από την ζωή του μακαριστού που καταδεικνύουν το ύψος της πνευματικής ζωής και το εύρος της προσωπικότητός του, που τον κατέταξαν, δικαίως, στις μεγάλες προσωπικότητες του Αγιορειτικού μοναχισμού του 20ου αιώνος. Επίσης ανέφερε τον ιδιαίτερο πνευματικό και αδελφικό σύνδεσμο του Γέροντος Γαβριήλ με τον μακαριστό Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ.

Ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά Ναούσης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον σεβασμό που έτρεφε ο μακαριστός Γέροντας για την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τις ιδιαίτερες πνευματικές σχέσεις που είχε με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα τον οποίον μάλιστα και εξομολογούσε. Επίσης ανέφερε τα συγκινητικά γεγονότα της επικοινωνίας του γέροντος με τους κρυπτοχριστιανούς του Πόντου. Η έκφραση του γέροντα ότι «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο ιερότερος τόπος της Ευρώπης», αποκαλύπτει τα αισθήματα σεβασμού και αφοσιώσεως του μακαριστού Γέροντος προς το Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Αυγουστίνος Μπαϊρακτάρης, Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, μέσα από την ομιλία του που λόγω απουσίας του ανέγνωσε ο αιδεσ. π. Λάζαρος Μουρατίδης, παρουσίασε τον Γέροντα Γαβριήλ ως ένα πρότυπο καθολικής πνευματικότητας. Με τα στοιχεία που κατέθεσε απέδειξε, ότι ο γέροντας ήταν ένας σύγχρονος νηπτικός πατέρας της Εκκλησίας, φιλόπονος και φίλεργος με ακατάπαυστη δοξολογία προς τον Θεό. Τον χαρακτήρισε άνθρωπο της καταλαγής, της ταπεινώσεως, της υπομονής της συγχωρήσεως και της αγάπης.

Ακολούθησε ένα μικρό ηχητικό ντοκουμέντο από την ομιλία του Γέροντος Γαβριήλ στη Θεσσαλονίκη το 1979 για το βήμα του Αποστόλου Παύλου και η βράβευση των ομιλητών με το ενθύμιο των Κ´ Παυλείων.