ΚΘ´ Παύλεια: Συνεχίζονται οι εργασίες του 29ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου. Τιμητικές διακρίσεις. (ΦΩΤΟ)

Συνεχίστηκαν τη Τρίτη 27 Ιουνίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βεροίας οι εργασίες του 29ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου των Παυλείων με θέμα: «Ο Απόστολος Παύλος και η κληρονομιά του Ελληνιστικού κόσμου».

Στην αρχή της δεύτερης συνεδρίας αναγνώστηκαν τα μηνύματα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. κ. Θεοδώρου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα, της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναϊσσού κ. Αρσένιο και της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τούλτσεας κ. Βησσαρίωνα.

Πρόεδρος της δεύτερης συνεδρίας ήταν ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δ.Π.Θ. κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης και εισηγητές: α) ο Ομοτ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτης Παχής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι μυστηριακές λατρείες της ελληνιστικής εποχής: H λατρεία της Ίσιδας / Σάραπι», β) ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. κ. Κωνσταντίνος Ζάρρας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Κύλιξ του Αρχαίου Ιουδαϊσμού: Δομές και εικόνες από τον κόσμο του αποστόλου Παύλου» και γ) ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Παπαρνάκης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Ο αντικατοπτρισμός της Εικόνας: η βιβλική ανθρωπολογία στον ελληνιστικό κόσμο από τον απόστολο Παύλο».

Στην τρίτη συνεδρία προήδρευσε ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. κ. Αμφιλόχιος Παπαθωμάς και ομιλητές ήταν: α) ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Τζιφόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ἀγνώστῳ θεῷ: επιγραφές και απόστολος Παύλος» και β) ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δ.Π.Θ. Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Ο Μέγας Αλέξανδρος στην ελληνική λαϊκή παράδοση».

Το απόγευμα της Τρίτης, πριν από τις εισηγήσεις, αναγνώστηκαν τα μηνύματα της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Στάρα Ζαγόρας κ. Κυπριανό, της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Γεωργίας κ.κ. Ηλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζουγκντίντι και Τσαΐτσι κ. Γεράσιμο και της Α.Θ.Μ. του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.

Πρόεδρος της τέταρτης συνεδρίας ήταν ο Ομ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτης Παχής και εισηγήσεις παρουσίασαν α) ο Επ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Τιμολέων Γαλάνης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Καὶ ὑψώθη, καὶ ἐπήρθη ἡ καρδία αὐτοῦ» (Α΄ Μακ 1,3). Πτυχές κριτικής στον Μέγα Αλέξανδρο στην Παλαιά Διαθήκη και την ραβινική γραμματεία» και β) η Διδάκτωρ Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Παρασκευή Κουκότσικα, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Η χρήση της ελληνορωμαϊκής ρητορικής από τον απόστολο Παύλο».

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης και της τέταρτης συνεδρίας χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Νικόλαος Μαγγιώρος και στη συνέχεια βραβεύτηκαν, όπως κάθε χρόνο στο πλαίσιο των Παυλείων, μαθητές και μαθήτριες της Ημαθίας, οι οποίοι διακρίθηκαν σε αθλητικούς, καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς σε περιφερειακό, πανελλήνιο ή διεθνές επίπεδο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που πέρασε, ενώ τις απονομές έκαναν Αρχιερείς των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και καθηγητές που συμμετέχουν στο Συνέδριο.

Το 29ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο των Παυλείων παρουσιάζει, όπως κάθε χρόνο, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής, ενώ τις εργασίες του παρακολουθούν και τιμούν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των πρεσβυγενών και νεωτέρων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως μας, τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες, καθηγητές και ευσεβείς Βεροιείς.  

ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ