ΙΖ΄ Παύλεια: «Καβασίλεια 2011».

IZPauleiakavasilia.jpg
IZPauleiakavasilia.jpg

Το διήμερο 19 και 20 Ιουνίου εορτάστηκε στην Καβάσιλα Ημαθίας η μνήμη του αγίου Νικολάου Καβάσιλα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον μέγα πανηγυρικό αρχιερατικό Εσπερινό, ομίλησε και έλαβε μέρος στην λιτάνευση της ιεράς Εικόνας. Παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτιος Δημητριάδης και άλλοι επίσημοι. Την ημέρα της εορτής τέλεσε αρχιερατική θεία Λειτουργία.

Το βράδυ της Κυριακής παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε, στο πλαίσιο των ΙΖ΄ Παυλείων, ο τοπικός πολιτιστικός Σύλλογος στο προαύλιο του Δημ. Σχολείου Καβασίλων με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Τιμά και φέτος η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη μεγάλη προσωπικότητα των γραμμάτων και της Εκκλησίας που συνδέεται στενά με την περιοχή αυτή που φέρει και το όνομά του. Τιμά τον διακεκριμένο αστρονόμο και μαθηματικό, τον φιλόσοφο αι θεολόγο, άγιο Νικόλαο τον Καβάσιλα.

Οι αποψινές εορταστικές εκδηλώσεις που και φέτος διοργανώθηκαν εντάσσονται στα ΙΖ Παύλεια και συνοδεύουν τις λατρευτικές εκδηλώσεις που άρχισαν απόψε με τον εσπερινό προς τιμήν του αγίου Νικολάου του Καβάσιλα και θα συνεχισθούν με την αυριανή πανηγυρική θεία Λειτουργία. Τιμούμε τον άγιο Νικόλαο τον Καβάσιλα ως γνήσιο μαθητή των αποστόλων και των πατέρων, ως εκφραστή της παραδόσεως και μιμητή της αναστροφής των και μνημονεύουμε μαζί με τον τιμώμενο άγιο και των κόπων και των μόχθων όλων εκείνων που έσπειραν και εφύτευσαν το γεώργιο της Εκκλησίας του Χριστού, όλων εκείνων που πότισαν τον σπόρο για να αποδώσει καρπούς.

Τον τιμούμε και μαζί του αποδίδουμε το οφειλόμενο χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης στον ουρανοβάμονα και ουρανοπολίτη απόστολο Παύλο, που είναι αυτός που δίδαξε και έσπειρε τον σπόρο και στη γενέτειρα του αγίου Νικολάου και εδώ και αποτελεί γι’ αυτόν, όπως και για μας, διδάσκαλο και ηγούμενό μας στην πίστη. Γι’ αυτό θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων και όλων όσων συμμετέχουν στην πραγματοποίησή τους, τιμώντας και τον άγιο Νικόλαο και τον απόστολο Παύλο.