ΙΗ΄ Παύλεια : «Ευθύνη για το περιβάλλον».

IHPauleiaPerivallon.jpg

IHPauleiaPerivallon.jpg

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος η Αρχιερατική Περιφέρεια Αλεξανδρείας σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρείας και τους προσκόπους Αλεξανδρείας, οργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στο περιβάλλον. Η εκδήλωση, που ήταν ενταγμένη στα ΙΗ΄ΠΑΎΛΕΙΑ, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 3 Ιουνίου, στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας και συμμετείχαν σε αυτήν 150 παιδιά καθώς και αριθμός γονέων. 

Η εκδήλωση έλαβε χώρα μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της εορτής της Πεντηκοστής, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ενορίας (είχε προηγηθεί την Παρασκευή 1 Ιουνίου ενημέρωση των μαθητών και διανομή φυλλαδίων στα σχολεία της πόλης) συγκεντρώθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο προαύλιο του Ναού. Εκεί ο Σεβασμιώτατος χαιρέτισε τα παιδιά λέγοντας τους λίγα λόγια για το νόημα της εορτής της Πεντηκοστής και πως η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος ανακαίνισε όχι μόνο την ανθρωπότητα αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτή ζει και κινείτε. Τόνισε το χρέος του καθενός μας για την προστασία του μεγάλου «σπιτιού» μας, του πλανήτη μας και ευχήθηκε στα παιδιά να αποκομίσουν κάθε θετικό μήνυμα από την εκδήλωση. Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αλεξανδρείας κ. Φώτιος Δημητριάδης ο οποίος χαιρέτησε με τη σειρά του τα παιδιά και τους γονείς και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην εκδήλωση. Έπειτα τον λόγο πήρε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Ανθόπουλος ο οποίος ευχαρίστησε όλα τα παιδιά για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση των διοργανωτών και τόνισε την αξία της συμμετοχής τους στην εκδήλωση.

Αμέσως μετά (κι ενώ διανεμήθηκαν αναμνηστικά καπελάκια σε όλους τους συμμετέχοντες) ξεκίνησε το πρώτο μέρος του ενός κλάδου της εκδήλωσης (που ήταν ένα εργαστήρι ανθοκομίας) με την διακόσμηση από τα παιδιά γλαστρών μέσα στα οποία θα φυτεύονταν στη συνέχεια λουλούδια. Με την καθοδήγηση της πρεσβυτέρας και εκπαιδευτικού κας Δήμητρας Τσακλίδου, οι συμμετέχοντες έβαψαν τα γλαστράκια που τους δόθηκαν με ζωντανά χρώματα και πολύ φαντασία. 

Αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη αυτή φάση και μέχρι να στεγνώσουν τα φρεσκοβαμμένα γλαστράκια, τα παιδιά πήραν τα ποδήλατά τους και πραγματοποίησαν ποδηλατοπορία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Με το σύνθημα εκκίνησης παιδιά και ενήλικες με τα ποδήλατά τους, ξεχύθηκαν στις καθορισμένες από την διοργάνωση οδούς μεταφέροντας με τον τρόπο αυτό το μήνυμα του περιορισμού της χρήσης του αυτοκινήτου και την υιοθέτηση του ποδηλάτου για της μετακινήσεις εντός της πόλης και όχι μόνο.

Με την επιστροφή των παιδιών στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ξεκίνησε το δεύτερο μέρος του εργαστηριού ανθοκομίας. Με τη βοήθεια της κας Αιμιλίας Ροδοπούλου (MSc. Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου) τα παιδιά προετοίμασαν τα γλαστράκια τους, στα οποία φύτεψαν στη συνέχεια ένα ευωδιαστό βασιλικό και μια όμορφη πετούνια. Αφού τους δόθηκαν οδηγίες από την κα Ροδοπούλου για το πώς θα τα φροντίζουν από εκεί και πέρα, τα παιδιά πήραν μαζί τους τα γλαστράκια με τα όμορφα λουλούδια τους, σαν αναμνηστικά από τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων, κληρώθηκε ένα ποδήλατο ενώ δόθηκαν σε όλα τα παιδιά αναμνηστικά διπλώματα υπογεγραμμένα από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα. Την εκδήλωση έκλεισε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Αρχιμ. Διονύσιος Ανθόπουλος ο οποίος εξήγησε στα παιδιά πως σκοπός της εκδήλωσης ήταν να τους δοθεί η ευκαιρία να γνωριστούν με τον όμορφο κόσμο της ανθοκομίας και γιατί όχι να «καλλιεργήσουν» την γνωριμία αυτή περισσότερο ομορφαίνοντας μέσω αυτής το χώρο του σπιτιού ή του σχολείου τους. Τέλος ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές για την συμπαράστασή τους στην πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας καθώς και όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους.