Αγιος Αθανάσιος Κουλακιώτης

AthanasiosKoulakiwths.jpg

Ο άγιος Αθανάσιος καταγόταν την Κουλιακιά (σημερινή Χαλάστρα), άλλοτε έδρα της επισκοπής Καμπανίας. Ο πατέρας του ήταν προεστός του χωριού και ονομαζόταν Πολύχρους, ενώ η μητέρα του Λουλούδα.

Στην αρχή ο Αθανάσιος παρακολούθησε μαθήματα στο Ελληνικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης και αργότερα μαθήτευσε κοντά στον Αθανάσιο Πάριο. Στη συνέχεια φοίτησε στην Αθωνιάδα Σχολή κοντά στον Παναγιώτη Παλαμά. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, επέστρεψε για ένα διάστημα και πάλι στο Άγιο Όρος και επέστρεψε τελικά στην πατρίδα του, την Κουλιακιά.

Εκεί μία ημέρα, συζητώντας με Τούρκους για την ισλαμική διδασκαλία και αναπτύσσοντας σχετικά θέματα, κάποιοι Τούρκοι τον κατηγόρησαν ότι δήθεν έκανε ομολογία πίστεως. Έτσι άρχισαν να τον πιέζουν καθημερινά να αρνηθεί τον χριστιανισμό, ενώ συγχρόνως τον συκοφάντησαν και στον Τούρκο δικαστή της Θεσσαλονίκης ότι, ενώ ομολόγησε τη μουσουλμανική θρησκεία, στη συνέχεια την αλλαξοπίστησε. Ο Αθανάσιος αρνήθηκε ότι συνέβη αυτό και παρέμεινε ακλόνητος στη χριστιανική πίστη. Μετά από πολλές προσπάθειες των Τούρκων, κατά την πολυήμερη φυλάκιση του, να εξισλαμισθεί, και τη συνεχή άρνησή του που συνοδευόταν από την ομολογία ότι ο Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός, απαγχονίσθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του κοιμητηρίου της Αγίας Παρασκευής, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1774.

Η μνήμη του τιμάται στις 7 Σεπτεμβρίου.