Άγιος Ιερομάρτυρας Αρσένιος Βεροίας

Ag.ArseniosVeriasSite-2.jpg

Έζησε στις τελευταίες δεκαετίες του 14ου ή και στις πρώτες του 15ουαιώνα. Μοναδική πηγή πληροφοριών για το πρόσωπο και το μαρτύριό του είναι μία Ακολουθία προς τιμήν του, την οποία ανακάλυψε ο ιστορικός της Βεροίας Γεώργιος Χιονίδης σε χειρόγραφο της Μονής Μεγάλου Μετεώρου της ίδιας εποχής και την εξέδωσε για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με την Ακολουθία ο άγιος Αρσένιος ήταν μητροπολίτης Βεροίας και συνελήφθη πιθανόν κατά τη διάρκεια της κατοχής της πόλεως από τους Τούρκους, πριν από την οριστική άλωσή της. Φυλακίσθηκε, βασανίσθηκε και τελικά αποκεφαλίσθηκε ή απαγχονίσθηκε στο ιερό Βήμα ή έξω από την Παλαιά Μητρόπολη. Οι Τούρκοι πέταξαν το ιερό λείψανό του, αλλά αυτό παρέμεινε άθικτο και στη συνέχεια ενταφιάσθηκε στον ιερό ναό ενός μάρτυρος στην πόλη της Βεροίας.

Η ανακάλυψη της Ακολουθίας οδήγησε το 1978 στην καθιέρωση της εορτής του από τον μακαριστό Μητροπολίτη Βεροίας Παύλο, και με την ευκαιρία εκδόθηκε προς τιμή του νέα Ακολουθία, την οποία συνέγραψε ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, μακαριστός Γέροντας Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης.

Η μνήμη του τιμάται στον Παλαιό Μητροπολιτικό ναό Βεροίας στις 28 Μαΐου.

Πηγή: Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος Καλπακίδη, Ὁ ἅγιος ἱερομάρτυς Ἀρσένιος, Μητροπολίτης Βεροίας, Βέροια 2013.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος γ´. Θείας πίστεως.

Θεῖος πρόεδρος, Βερροίας ὤφθης, καὶ ἑδραίωμα, τοῦ σοῦ ποιμνίου, ἱερομάρτυς θεόφρον Ἀρσένιε, ὡς ὑπὲρ ταύτης οὖν χαίρων ἠγώνισαι, πάσης αὐτῆς διαφύλαττε θλίψεως, Πάτερ ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν αἰτούμενος, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.