Α´ Παύλεια: Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα : «Απόστολος Παύλος και Βέροια».

APauleiaVeriaSynedrio

Στις 27 και 28 Ιουνίου, στα πλαίσια των Παυλείων, διοργανώθηκε στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βεροίας, διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Απόστολος Παύλος και Βέροια». 

Στο συνέδριο έστειλαν εκπροσώπους ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ροδοστόλου κ.κ. Χρυσόστομο, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, το Θεοφιλέστατο Κανώπου κ.κ. Φιλήμονα, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτη Χριστινάκη, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ερζεγοβίνης κ.κ. Αθανάσιο Γιέφτιτς, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας τον Αρχιεπίσκοπο κάτω Δουνάβεως κ.κ. Κασσιανό, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βάρνας κ.κ. Κύριλλο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τον καθηγητή κ. Ηλία Οικονόμου, ο  Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ.κ. Χρυσόστομο και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, τον καθηγητή Αρχιμ. Ανδρέα Νανάκη. Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

Επιστημονικός σύμβουλος του Συνεδρίου υπήρξε ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος, ο οποίος έκανε και την προοιμιακή εισήγηση με θέμα: «Η σημασία του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου στον ελληνικό κόσμο».

Μετά την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα και με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Ι. Καραβιδόπουλο το λόγο έλαβαν : Oκ. Χρήστος Οικονόμου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Ιστορικοθεολογικές προϋποθέσεις των Πράξεων των Αποστόλων για την Ιεραποστολή του Παύλου στη Βέροια». Ο κ. Στέργιος Σάκκος, καθηγητής του Πανεπιστημίου με θέμα «Ο Παύλος στη Βέροια». Ο κ. Παύλος Πυρινός, ιστορικός με θέμα «Σώπατρος η Σωσίπατρος από τη Μακεδονική Βέροια, μαθητής του Αποστόλου Παύλου». Ο κ. Παυσανίας Κουτλεμάνης, καθηγητής Πανεπιστημίου με θέμα «Οὗτοι δὲ ἦσαν εὐγενέστεροι τῶν ἐν Θεσσαλονίκῃ». Ο κ. Άγγελος Γιαννόπουλος, Νομικός-Θεολόγος, με θέμα «Η ευγένεια των Βεροιέων και η αριστοκρατία της ορθοδοξίας».

Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου Τετάρτη 28 Ιουνίου, με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Ιωάννη Γαλάνη ομίλησαν: Η κ. Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου με θέμα «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου από τους Φιλίππους ως τη Βέροια. Προφορική παράδοση και αρχαιολογικές γνώσεις». Ο κ. Γεώργιος Χιονίδης, ιστορικός, με θέμα «Ζητήματα γύρω από τις αφίξεις του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια. Ο κ. Ιωάννης Γαλάνης, καθηγητής Πανεπιστημίου με θέμα « Οι Ελληνίδες γυναίκες της Βέροια». Η κ. Ξανθή Σαββοπούλου-Κατσίκη, αρχιτέκτονας με θέμα « Τόποι κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου. Το «Βήμα» στη Βέροια». Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κάτω Δουνάβεως Δρ. κ. Κασσιανός με θέμα «Ο Απόστολος Παύλος και η επικαιρότητα του ποιμαντικού του μηνύματος στο σύγχρονο κόσμο». 

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τέθηκαν ερωτήματα και αναπτύχθηκαν απόψεις, οι οποίες διαφώτισαν τους συνέδρους και τους παρακολουθούντες το Συνέδριο, μεταξύ των οποίων και πολλοί κληρικοί της Μητροπόλεως Βεροίας.

Στο τέλος της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, μέσα στην κατάμεστη αίθουσα «Αντωνιάδειος Στέγη γραμμάτων και τεχνών» όπου διεξήχθησαν οι εργασίες του Συνεδρίου, έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμων, η βράβευση των νέων παιδιών της Μητροπόλεως που είχαν λάβει μέρος και διακρίθηκαν στις εκδηλώσεις των Α΄ Παυλείων, μεταξύ δε των άλλων που αναφέραμε έγινε και μία αξιόλογη έκθεση ζωγραφικής με θέμα «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΒΕΡΟΙΑ».

APauleiaVeriaSynedrio 2

APauleiaVeriaSynedrio 3

APauleiaVeriaSynedrio 4

APauleiaVeriaSynedrio 5

APauleiaVeriaSynedrio 6

APauleiaVeriaSynedrio 7

APauleiaVeriaSynedrio 8

APauleiaVeriaSynedrio 9

APauleiaVeriaSynedrio 10

APauleiaVeriaSynedrio 11

APauleiaVeriaSynedrio 12