TEXT_SIZE
Διαφήμιση

orthodox links here:

Η κίνηση του σεβασμιωτάτου

Διαφήμιση

Αναζήτηση

με παρρησία...

Διαφήμιση

πρόσφατα

Διαβάστε όλα τα τεύχη του «Παύλειου Λόγου» τώρα

Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 4116376

Ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης και η συμμετοχή του στα ΙΓ Παύλεια

PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής εξελέγη ο Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρώας Ευρώπης κ. Ιωάννης.

Η εκλογή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ. Ιωάννου του 10ου πραγματοποιήθηκε στο Μοναστήρι του Μπαλαμάντ στον Λίβανο, όπου το πρωί της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου συνεδρίασε η Ιεραρχία του Πατριαρχικού Θρόνου. Η εκλογική διαδικασία έγινε στον Λίβανο και όχι στην έδρα του Πατριαρχείου, που βρίσκεται στη Δαμασκό, λόγω των γνωστών δυσκολιών που υφίστανται στη Συρία.

 

Ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιωάννης γεννήθηκε το 1955 στη Λατάκια (Λαοδίκεια) της Συρίας. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ του Λιβάνου το 1978. Την επόμενη χρονιά χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας το 1983.

Μετά την αποφοίτησή του από τη Θεολογική Σχολή, συνέχισε τις σπουδές του στην Ελλάδα, αποκτώντας διδακτορικό δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Επί ικανό χρονικό διάστημα μόνασε στον Άγιον Όρος. Ως ελληνομαθής μετέφρασε πολλά θεολογικά συγγράμματα από τα ελληνικά στα αραβικά, κυρίως έργα Πατέρων της Εκκλησίας. Από το 1981 μέχρι και το 2008 διετέλεσε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ.

Διετέλεσε Επίσκοπος Πύργου και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στην Κοιλάδα των Χριστιανών (Συρία). Το 2008 εξελέγη Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης με έδρα το Παρίσι. Χρημάτισε επίσης μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Με την τοπική μας Εκκλησία συνδέεται, καθώς διατηρεί στενούς δεσμούς φιλίας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα και αρκετούς κληρικούς. πίσης, έλαβε μέρος ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας στα ΙΓ Παύλεια (2007).

Παρακάτω παραθέτουμε την προσφώνηση που έκανε τότε στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου:

«Απευθυνόμενος στον εμπνευστή και διοργανωτή των «Παυλείων», Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βέροιας, Ναούσης και Καμπάνιας, κύριο Παντελεήμονα, εκφράζω εκ της θέσεως αυτής τις ευχαριστίες όλων των εκπροσώπων των Πατριαρχείων και Αυτοκέφαλων Ορθο­δόξων Εκκλησιών, των λοιπών αδελφών αρχιερέων, των κληρικών, των καθηγητών, των σύνεδρων και των όσοι ήταν παρόντες σε κάθε μια από τις φετινές εκδηλώσεις.

Επιτρέψτε μου ακόμη να σας ευχαριστήσω, Σεβασμιώτατε, και εκ μέρους του ποιμνίου Σας που του δίνετε κάθε φορά την ευκαιρία να δείξει την άριστη φιλοξενία του, αλλά και πρωτίστως να βιώνει την ωραιότατη πανορθόδοξη αυτή ατμόσφαιρα. Διότι τα «Παύλεια» δεν είναι πλέον τυχαίο γεγονός, αλλά αποτελούν μια πανήγυρη πανορθό-δοξης σημασίας. Ναι μεν τα «Παύλεια» τοπικά γίνονται στην Βέροια, πνευματικά όμως, και με την παρουσία των εκπροσώπων των όλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, εκδηλώνουν τον οικουμενικό χαρακτήρα της όλης Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας.

Μεγάλος της πίστεως και της ιστορίας υπήρξε ο Απόστολος Παύλος. Γι' αυτό επιτυχημένα η Εκκλησία τον χαρακτήρισε ως τον «Πρώτον μετά τον Ένα». Ο μέγας ούτος Απόστολος προσέφερε στην Εκκλησία του Χριστού τις πιο ανεκτίμητες υπηρεσίες της ιστορίας Της! Αυτός είναι ο ουσιαστικός θεμελιωτής Της στα έθνη, ως τα πέρατα της οικουμένης!

Κάθε πτυχή, λοιπόν, της ζωής, της δράσεως και της διδασκαλίας του είναι ενδιαφέρουσα. Αυτό ακριβώς προσπαθεί ο αγαπητός μας Μητροπολίτης να δείξει με τα επιτυχημένα και καλά οργανωμένα ετήσια «Παύλεια».

Εφέτος όμως τα «Παύλεια» είχαν και άλλη χάρη, χρωματίστηκαν με διαφορετικό χρώμα. Μαζί με τον Απόστολο των Εθνών τιμήσαμε και τον μέγα διδάσκαλο της οικουμένης, το γνήσιο θεόπνευστο

όργανο των δογμάτων, τον Χρυσολόγο Ιωάννη, ο οποίος θαυματουρ­γικά μας παρέδωσε την θεολογία του Παύλου, ώστε αν ο Παύλος είναι το στόμα του Χριστού, τότε ο Χρυσόστομος είναι το στόμα του Παύλου.

Τις δύο αυτές μεγάλες προσωπικότητες του Χριστιανισμού τις σημάδεψε η Αντιόχεια. Ο μεν Θείος Παύλος με τις περιοδείες του ξεκινώντας από εκεί για να μεταδώσει το μήνυμα του Ευαγγελίου σε όλα τα έθνη, ο δε Ιερός Χρυσόστομος μεταφέροντας μαζί του την παράδοση της φεύγει από την Αντιόχεια στην Κωνσταντινούπολη για να ποιμαίνει την Εκκλησία.

Βλέπετε λοιπόν πως τότε, αλλά και τώρα, η Εκκλησία του Χριστού δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια. Τα όρια της είναι η θεία αγάπη που δεν γνωρίζει όρια.

Με τις σκέψεις αυτές εκφράζω και πάλι τις θερμές ευχαριστίες μου στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βέροιας, Ναούσης και Καμπάνιας, κύριο Παντελεήμονα, και στο πρόσωπο του μεταβιβάζω την ευγνω­μοσύνη και την ευχαρίστηση στις τοπικές αρχές, στους εισηγητές και όλους όσοι με οιονδήποτε τρόπο συνετέλεσαν στην διεξαγωγή του συνεδρίου, στους διοργανωτές και όλους όσοι κόπιαζαν για την επι­τυχία της πανηγύρεως ταύτης, αλλά και στους πιστούς της Βέροιας, που όλοι μαζί υπό την πνευματική καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου έχουν επιτύχει να αναδείξουν τα «Παύλεια» σε ένα πραγματικό γεγονός ενότητας.

Τέλος, εύχομαι τέτοιες εκδηλώσεις να συνεχιστούν και να τις γιορτάσουμε και του χρόνου παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπι­σκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κυρίου κυρίου Χριστοδούλου, στον οποίον εύχομαι εκ μέρους όλων των παρόντων τα περαστικά και την καλή και ταχεία ανάρρωση».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, ο Ιερός Κλήρος και το πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας απευθύνουν βαθύ σεβασμό και θερμά συγχαρητήρια στον ελληνομαθή και φιλέλληνα νέο Πατριάρχη Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας, Μεσοποταμίας και πάσης Ανατολής (όπως είναι ο πλήρης τίτλος του). Ιδιαίτερα τον συνοδεύουν οι προσευχές μας για την ειρήνη και ευστάθεια στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου καλείται να διακονήσει.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ. Ιωάννης θα συμπεριλάβει και τη Βέροια σε ένα προσεχές ταξίδι του στην Ελλάδα.