TEXT_SIZE
Διαφήμιση

orthodox links here:

Η κίνηση του σεβασμιωτάτου

Διαφήμιση

Αναζήτηση

με παρρησία...

Διαφήμιση

πρόσφατα

Διαβάστε όλα τα τεύχη του «Παύλειου Λόγου» τώρα

Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 4112173

Βυζαντινές Εικόνες από την καρδιά της Ελλάδος

PDFΕκτύπωσηE-mail

Βυζαντινές Εικόνες από την καρδιά της Ελλάδος. 
Εκδόσεις Ι.Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε του Υπουργείου Πολιτισμού. Βέροια 2003
Πολυτελής τόμος 23 Χ 27 σελ. 178
Παρουσίαση της Εκθεσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Εικόνων της Βέροια στην Ολλανδία.
Η πόλη της Βέροιας αποτελεί τμήμα της καρδιάς της Ελλάδας, όχι μόνο της Ελλάδας του 210υ αιώνα, αλλά και της Ελλάδας του ιστορικού παρελθόντος, καθώς βρίσκεται δίπλα στη γενέτειρα του βασιλιά της Μακεδονίας Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη Βεργίνα, αλλά και δίπλα στη δεύτερη σε σπουδαιότητα πόλη της βυζαντινής αυτοκρατορίας, τη Θεσσσαλονίκη, την οποία οι εγκωμιαστές την ονομάζουν «καρδιά και οφθαλμό της Ευρώπης».
τιμη πωλησης 33,00 ευρω

Οι εικόνες που παρουσιάζονται σ'αυτη την Έκθεση δεν είναι απλώς εικόνες από  την καρδιά της Ελλάδας,αλλά και μέρος της καρδιάς του καθενός μας, καθώς αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, αλλά συγχρόνως ανήκουν στην κοινή μας ευρωπαϊκή πoλιτιστική παράδοση, καθώς επίσης ανήκουν και σε κάθε έναν που τις περιβάλλει με σεβασμό και θαυμασμό και τις θεωρεί μνημεία ιστορίας και υψηλής αισθητικής αξίας, που πρέπει να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε και στις επόμενες γενεές.
Θεωρώ ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ότι οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες της Βέροιας εκτίθενται για πρώτη φορά σε μια χώρα με μακρά παράδοση στη ζωγραφική και ξεχωριστή ευαισθησία για την αρμονία των γραμμών και των χρωμάτων. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό ότι η έκθεση αυτή φιλοξενείται στο μουσείο της Βίβλου της όμoρφης πόλης του Αμστερνταμ, γιατί οι εικόνες διερμηνεύουν με τις μορφές και τα χρώματά τους το περιεχόμενο τηςΒίβλου και αποτελούσαν πάντοτε τα βιβλία των αγραμμάτων.
Είμαστε ευτυχείς που κατέχουμε αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό των εικόνων, ένα μικρό αριθμό των οποίων θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι εmσκέπτες της εκθέσεως και να γίνουν κοινωνοί αυτής της αισθητικής απολαμβάνοντας τη θέα και τη μελέτη των εικόνων. Η γαλήνη των ιερών προσώπων που απεικονίζουν, είμαι βέβαιος, ότι θα διαχυθεί και στις ψυχές όλων και από αυτές, ελπίζω, σε όλο τον κόσμο, που τις ταραγμένες ημέρες που ζούμε την έχειανάγκη περισσότερο από κάθε άλλο.
Η έκθεση αυτή δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί χωρίς τη γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και προσωπικά του Υπουργού, καθηγητή κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά, αλλά και του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. «Πολιτιστική Ολυμmάδα 2001-2004» καιτου κ. Ευγένιου Γιαννακόπουλου, χωρίς ακόμα την συμβολή πολλών ειδικών, που εργάστηκαν για την προετοιμασίατης. Είναι πολλοί, ώστε είναι δύσκολο να τους μνημονεύσω ονομαστικά, και έτσι θα αναφέρωμüνο τον κ. Δημήτριο ΣαλπιστÞ για την πολύτιμη συμπαράσταση του και το γενικό συντονισμό της προσπάθειας, την κ. Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη, καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεmστημίου Θεσσαλονίκης, που εmμελήθηκε τον κατάλογο, στον οποίο περιλαμβάνονται και είκοσι περίπου εικόνες που για τεχνικούς λόγους δεν κατέστη δυνατό να εκτεθούν, καθώς και τον καθηγητή κ. Βασίλειο Κολώνα για τη μουσειολογική μελέτη. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς.
Και ασφαλώς δεν είναι δυνατό να μην ευχαριστήσω θερμά τους υπεύθυνους του χώρου που φιλοξενεί την έκθεση, το Διευθυντή και το προσωπικό του Μουσείο της Βίβλου του Αμστερνταμ, αλλά και όσους εργάστηκαν από Ολλανδικής πλευράς για τη άρτια παρουσίαση των εικόνων.