TEXT_SIZE
Διαφήμιση

orthodox links here:

Η κίνηση του σεβασμιωτάτου

Διαφήμιση

Αναζήτηση

με παρρησία...

Διαφήμιση

πρόσφατα

Διαβάστε όλα τα τεύχη του «Παύλειου Λόγου» τώρα

Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 4117918

Η πανήγυρις της αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στο ομώνυμο δημ. διαμέρισμα Βέροιας. Η ομιλία του σεβασμιωτάτου. (ΦΩΤΟ)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου εορτάστηκε η μνήμη της αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, που είναι η προστάτιδα του Πυροβολικού.


Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό αγίας Βαρβάρας στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Βέροιας και κήρυξε το θείο λόγο.

Στη συνέχεια μετέβη στις εγκαταστάσεις του παρακειμένου Τάγματος Πυροβολικού και τέλεσε δοξολογία στην οποία παρέστησαν ο Διοικητής του Β´Σ.Σ. Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τόπης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί και οπλίτες καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Η ομιλία του σεβσαμιωτάτου:

«Πάντες γαρ υιοί Θεού εστέ δια της πίστεως της εν Χριστώ Ιησού».

Ανάμεσα στα στοιχεία που διαφοροποιούν την πίστη στο Χριστό από την πίστη σε άλλες θρησκείες και ιδεολογίες, που υπόσχονται χιλιάδες χρόνια τώρα στον άνθρωπο μία ζωή ευτυχισμένη, υπόσχονται ένα παράδεισο, άλλοτε στην επίγεια ζωή και άλλοτε στη μέλλουσα, είναι και η θεμελιώδης αρχή της πίστεώς μας που προβάλλει ενώπιόν μας κατά την σημερινή εορτή της αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας.

Και η θεμελιώδης αυτή αρχή προβάλλεται αφενός μέσα από το αποστολικό ανάγνωσμα, το οποίο όρισε η Εκκλησία μας να διαβάζεται κατά την ημέρα της μνήμης της αγίας Βαρβάρας και αφετέρου μέσα από την ίδια τη ζωή και το μαρτύριο της τιμωμένης αγίας.

Ποιά είναι αυτή η θεμελιώδης αρχή; Την ακούσαμε να την τονίζει ο απόστολος Παύλος προς τους Γαλάτες. «Πάντες γαρ υιοί Θεού εστέ δια της πίστεως της εν Χριστώ Ιησού». Όλοι, δηλαδή, είστε παιδιά του Θεού καθώς πιστεύετε στον Ιησού Χριστό.

Καμιά θρησκεία, αδελφοί μου, στον κόσμο δεν υποσχέθηκε κάτι τέτοιο στον άνθρωπο. Καμιά θρησκεία στον κόσμο δεν υποσχέθηκε να αναδείξει τους πιστούς της υιούς του Θεού× μόνο η θρησκεία που ίδρυσε ο Χριστός και η πίστη που μας κληροδότησε κάνουν τον άνθρωπο όχι απλώς καλύτερο ή ευτυχέστερο αλλά υιό του Θεού.

Η σημασία αυτής της μεγάλης δωρεάς του Θεού προς τον άνθρωπο γίνεται ευκολότερα κατανοτή, όταν συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της διαφοράς του Θεού που πιστεύουμε εμείς από τους ψεύτικους θεούς των άλλων θρησκειών.

Αν και εύκολα θα μπορούσαν οι άλλες θρησκείες να υποσχεθούν κάτι τέτοιο στους πιστούς τους, εφόσον ποτέ δεν θα πραγματοποιείτο, καθώς οι υποσχέσεις τους είναι ψεύτικες, όπως ψεύτικες είναι και οι ίδιες και οι θεοί τους, παρόλα αυτά δεν το υπόσχονται, γιατί οι θεοί τους, ανύπαρκτοι στην πραγματικότητα, εφόσον είναι πλάσματα της φαντασίας των ανθρώπων, έχουν τα ίδια ελαττώματα με τους ανθρώπους, είναι γεμάτοι εγωισμό που δεν τους επιτρέπει να δουν κάποιον άλλο να στέκεται δίπλα τους.

Αντίθετα ο Θεός στον οποίο πιστεύουμε εμείς οι χριστιανοί, καθώς είναι Θεός αληθινός, Θεός ως προς την φύση του και δημιουργός των πάντων, δεν φοβάται μήπως η δόξα του σκιασθεί, αν παραχωρήσει και σε μάς τους ανθρώπους τη χάρη της υιοθεσίας και μάς αναδείξει παιδιά του.

Και όχι μόνο δεν φοβάται, αλλά μάς καλεί και μάς προτρέπει, να γίνουμε παιδιά του, να γίνουμε κληρονόμοι της βασιλείας του, να γίνουμε μέτοχοι της αιωνίου ζωής και των ατελευτήτων αγαθών του τα οποία δημιούργησε για να τα απολαύσουμε μαζί του.

Και τόσο πολύ μάλιστα επιθυμεί ο Θεός να μας κάνει παιδιά του, ώστε απέστειλε γι αυτόν τον σκοπό τον ίδιο τον μονογενή του Υιό στον κόσμο, τον έστειλε ως άνθρωπο που θυσιάσθηκε για μάς, προκειμένου να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να γίνουμε υιοί του κατά χάρη με μία και μόνη προϋπόθεση, να πιστεύσουμε σ αυτόν.

Αυτήν την προϋπόθεση εκπλήρωσε σε τέλειο βαθμό και η εορταζόμενη σήμερα αγία μεγαλομάρτυς Βαρβάρα. Πίστευσε στον Χριστό τόσο βαθειά και τόσο ουσιαστικά, ώστε δεν υπολόγισε τίποτα, ούτε την ίδια τη ζωή της, προκειμένου να μην αρνηθεί τον Χριστό. Πίστευσε στην υπόσχεση του Χριστού ότι με την πίστη της μπορεί να γίνει θυγατέρα του ουρανίου Πατρός και έτσι δεν δυσκολεύθηκε καθόλου να αρνηθεί τον σαρκικό της πατέρα που ήθελε να την απομακρύνει από την πίστη στον Χριστό. Προτίμησε το μαρτύριο, απόδειξη της γενναίας και ειλικρινούς πίστεώς της, και κέρδισε με αυτό την υιοθεσία του Θεού.

Έγινε γνήσιο τέκνο του Θεού και ως τέτοιο τιμάται και μεγαλύνεται από ὀλους μας.

Αδελφοί μου, ο Θεός δεν ζητά από εμάς το μαρτύριο ως απόδειξη της πίστεώς μας για να μάς αναδείξει υιούς του. Ζητά, όμως, να του αποδείξουμε την πίστη μας με τα έργα της αγάπης μας προς αυτόν τον ίδιο τον Θεό. Και η αγάπη μας προς τον Θεό εκφράζεται με την τήρηση των εντολών, καθώς κατά την διαβεβαίωση του Χριστού αυτός που τηρεί τις εντολές είναι αυτός που τον αγαπά. Όσο πιο συνειδητά ζούμε σύμφωνα με τις εντολές του Θεού, τόσο πιο πολύ αποδεικνύουμε ότι τον αγαπούμε και όσο πιο πολύ τον αγαπούμε τόσο βαθύτερα τον πιστεύουμε και γινόμαστε έτσι οικείοι, τέκνα του αγαπητά σ αυτήν την ζωή και κληρονόμοι της βασιλείας του αιωνίως.

Αυτήν την πραγματικότητα εύχομαι να μας αξιώσει όλους ο Θεός να ζήσουμε δια των πρεσβειών της αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας.