TEXT_SIZE
Διαφήμιση

orthodox links here:

Η κίνηση του σεβασμιωτάτου

Διαφήμιση

Αναζήτηση

με παρρησία...

Διαφήμιση

πρόσφατα

Διαβάστε όλα τα τεύχη του «Παύλειου Λόγου» τώρα

Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 4117856

Δοξολογία για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Η ομιλία του σεβασμιωτάτου για την αγία Σκέπη

PDFΕκτύπωσηE-mail

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου το πρωί ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας τέλεσε αρχιερατική θεία Λειτουργία για την εορτή της αγίας Σκέπης στον ιερό ναό αγίου Αντωνίου – πολιούχου Βεροίας και στη συνέχεια τέλεσε Δοξολογία με την ευκαιρία της εθνικής επετείου. Στη Δοξολογία παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού – Τουρισμού κ Λίνα Μενδώνη.Μετά τη Δοξολογία ακολούθησε τρισάγιο στο ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων.

Η ομιλία του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος

«Επάρασά τις γυνή φωνήν εκ του όχλου είπεν αυτώ· μακρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας».

Ελάχιστες είναι οι φορές κατά τις οποίες τα ιερά ευαγγέλια αναφέρονται στην Παναγία· σιωπηλή και διακριτική εκείνη, δεν εμφανίζεται στη δημόσια ζωή του Υιού της, δεν διεκδικεί τίποτε από την τιμή που του αποδίδουν οι άνθρωποι, δεν διεκδικεί το παραμικρό από την τιμή που της ανήκει ως Μητέρας του Σωτήρος του κόσμου.

Και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά, γιατί η Παναγία ήταν άνθρωπος της ταπεινοφροσύνης. Γι αυτήν την ταπεινοφροσύνη της επιλέχθηκε από το Θεό για να γίνει Μητέρα του· με αυτή της την ταπεινοφροσύνη ανεδείχθη «υψηλοτέρα των ουρανών» και υπέρτερη των αγγέλων· γι’ αυτή της την ταπεινοφροσύνη έλαβε Χάρη από το Θεό, που εισακούει τις παρακλήσεις της και εκπληρώνει τις επιθυμίες της.

Γι’ αυτό και ο έπαινος που ακούεται γι’ αυτήν στο ευαγγελικό ανάγνωσμα είναι έπαινος δίκαιος και οφειλόμενος· είναι έπαινος που παρότι προέρχεται από μία άγνωστη γυναίκα η οποία δεν ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος των ακροατών του Ιησού, εκφράζει ολόκληρη την ανθρωπότητα, εκφράζει τους ανθρώπους του χθες και του σήμερα και του αύριο, και διατυπώνει τα αισθήματα της ψυχής του κάθε πιστού.

«Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας».

Στον μακαρισμό της αγνώστου γυναικός προς την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας και Μητέρα των ανθρώπων που ακούεται είκοσι αιώνες τώρα, προσθέτουμε και εμείς σήμερα τον δικό μας μακαρισμό, αδελφοί μου, προσθέτουμε τη δική μας ευγνωμοσύνη. Γιατί για μας τους Έλληνες η Παναγία μας δεν υπήρξε μόνο μητέρα αλλά και σκέπη και καταφυγή και προστασία σε ολόκληρη τη μακραίωνα ιστορική πορεία του Γένους μας.

Και σήμερα, ημέρα της εθνικής μας εορτής, δεν επιτελούμε μόνο ανάμνηση των ηρωικών αγώνων των πατέρων μας, που προέταξαν με γενναιότητα τα στήθη τους ως τείχος απέναντι στην εχθρική απειλή, επιτελούμε ανάμνηση της θαυματουργικής επεμβάσεως της Παναγίας Μητέρας μας, η οποία ως «σκέπη Πλατυτέρα νεφέλης» κάλυψε τον προασπιζόμενο τα πάτρια εδάφη ελληνικό στρατό.

Μακαρίζουμε και τιμούμε, λοιπόν, σήμερα την Παναγία μας, γιατί αυτή υπήρξε η υπέρμαχος στρατηγός του Έθνους μας, γιατί υπήρξε εκείνη που καθοδηγούσε και προφύλαττε τον στρατό μας που αγωνιζόταν μέσα σε δύσκολες κι εξοντωτικές συνθήκες στα βουνά της Πίνδου.

Την τιμούμε και την ευχαριστούμε, γιατί ήταν εκείνη που συνόδευε τις γυναίκες, οι οποίες ανέβαιναν στα δύσβατα μονοπάτια των βουνών της Ηπείρου μεταφέροντας στους ώμους τους τα πολεμοφόδια στους στρατιώτες μας, κι τις κάλυπτε με τη χάρη της για να μη τις βλέπουν οι εχθροί.

Την τιμούμε και την ευχαριστούμε, γιατί η Παναγία μας ήταν αυτή που συντρόφευε τους πληγωμένους στρατιώτες μας στα μετόπισθεν και τους απάλυνε την οδύνη των τραυμάτων.

Την τιμούμε και την ευχαριστούμε, γιατί προστάτευσε και παρηγόρησε το λαό μας στα δύσκολα χρόνια της κατοχής που ακολούθησαν και γιατί μας αξίωσε και πάλι να απολαύσουμε το δώρο της ελευθερίας.

Αυτήν την τιμή και την ευχαριστία όμως προς την Παναγία μας, προς την σκέπη και την καταφυγή μας, δεν αρκεί, αδελφοί μου, να την εκφράζουμε με λόγια, που μπορεί να μας συγκινούν περιστασιακά, αλλά εξατμίζονται κι εξανεμίζονται όταν παρέλθει η εορτή της.

Χρειάζεται να τα συνοδεύουμε από τη βαθιά πίστη ότι η Παναγία μας μπορεί να μας βοηθήσει και στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα και το Έθνος μας σήμερα. Μπορεί να μας βοηθήσει προστατεύοντάς μας από την κρίση που μας απειλεί και μας κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον. Μπορεί να μας βοηθήσει φωτίζοντας τον νου αρχόντων και αρχομένων και των ισχυρών του κόσμου.

Αρκεί να καταφεύγουμε στην Παναγία μας και να αναθέτουμε στη μητρική της φροντίδα όχι μόνο τα προσωπικά μας αιτήματα αλλά και τα αιτήματα της πατρίδος και του Έθνους μας και να την παρακαλούμε να μας προφυλάσσει από κάθε απειλή, αόρατη και ορατή, ώστε να την τιμούμε και να την δοξάζουμε πάντοτε».