TEXT_SIZE
Διαφήμιση

orthodox links here:

Η κίνηση του σεβασμιωτάτου

Διαφήμιση

Αναζήτηση

με παρρησία...

Διαφήμιση

πρόσφατα

Διαβάστε όλα τα τεύχη του «Παύλειου Λόγου» τώρα

Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 4114965

ΚΒ΄Παύλεια: «Εκκλησία και Ελληνικός κόσμος. Συνάντηση και συμπόρευση». 9η Επιστημονική Ημερίδα Θεολόγων Καθηγητών Ββάθμιας Εκπαίδευσης. (φωτο)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Την Τρίτη 13 Ιουνίου το πρωί διοργανώθηκε στο πλαίσιο των ΚΒ΄Παυλείων, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βεροίας, η 9η Επιστημονική Ημερίδα για τους Θεολόγους Καθηγητές της Ββάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Εκκλησία και Ελληνικός Κόσμος. Συνάντηση και Συμπόρευση».

Τους συνέδρους προσεφώνησε ο αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ο οποίος είχε και το συντονισμό της Ημερίδας.

Μετά τους χαιρετισμούς την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Στην πρώτη συνεδρία προήδρευσε η κ. Αναστασία Μαυρίδου, Δ/ντρια ΔΕ Ημαθίας και εισηγήτρια ήταν η κ. ¨αννα Κόλτσιου, καθηγήτρια Θεολογίας ΑΠΘ με θέμα: «Τα κείμενα της θείας λατρείας και ο θησαυρός της ελληνικής γλώσσας», ενώ στη δεύτερη συνεδρία προήδερυσε η κ. Μαρία Συργιάννη, Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων και εισηγητής ήταν ο κ. Γεώργιος Ζωγραφίδης, αν. καθηγητής Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ με θέμα: «Συγκατοίκηση Ελληνισμού Χριστιανισμού στην Ύστερη Αρχαιότητα. Φιλοσοφικές μαρτυρίες». Ακολούθησε συζήτηση επι των εισηγήσεων.

Στο φουαγιέ του Παύλειου Πολιτιστικού Κέντρου λειτούργησε έκθεση με έργα μαθητών και αποφοίτων της Σχολής Βυζαντινών Τεχνών της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας.

Η προσφώνηση του αρχιμ. Δημητρίου Μπακλαγή.

Η καρδιά της τοπικής μας Εκκλησίας και κοινωνίας, τον μήνα Ιούνιο, τον οποίο διανύουμε, χτυπά στον παλμό των Παυλείων. Και ο παλμός δίνεται μέσα από μια σειρά επιστημονικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να δώσουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τη μεγάλη μορφή και τη διδασκαλία του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, του ιδρυτού της των Βεροιέων Εκκλησίας. Κάτω από την καθοδήγηση του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, του εμπνευστού των Παυλείων, εδώ και είκοσι δύο χρόνια η τοπική Εκκλησία προσφέρει τις εκδηλώσεις αυτές ως μικρότατο αντίδωρο, ως ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης σ’ ατόν που «γέννησεν μς ν τ εαγγελί» ο οποίος αψήφησε κινδύνοις ν πόλει, ν ρημίᾳ, ἐν θαλάσσ και ν κόπ κα μόχθ κήρυξε Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα. Και το κήρυγμά του έγινε για άλλους σκάνδαλο, σε άλλους φάνηκε μωρία. Όμως σε πολλούς έγινε σπόρος, ο οποίοςποίησε καρπν κατονταπλασίονα.

Εικοστά Δεύτερα Παύλεια εφέτος και το γενικό θέμα επιλέχθηκε να είναι ο Απόστολος Παύλος και οι Φιλόσοφοι με αφορμή την επέτειο των 2400 ετών που συμπληρώνονται από τη γέννηση του μεγάλου Μακεδόνα φιλοσόφου Αριστοτέλη.

Η Σχολή του Αριστοτέλη στη Μίεζα όπου ο φιλόσοφος δίδαξε το Μεγάλο Μακεδόνα βασιλιά Αλέξανδρο αλλά και πολλούς άλλους νέους μαρτυρεί σαφέστατα τα ίχνη της διαβάσεώς του από τον τόπο μας. Αλλά και ο Απόστολος Παύλος, λίγα μέτρα πιο μακριά από τον τόπο που βρισκόμαστε, δίδαξε στους ευγενείς Βεροιείς και το κήρυγμά του έγινε η αιτία για την αναμόρφωση και την πνευματική αναγέννηση της περιοχής.

Αν και ο Αριστοτέλης δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Απόστολο Παύλο, η χριστιανική Εκκλησία και ο Χριστιανισμός αναπόφευκτα συναντήθηκε με τον Ελληνικό Κόσμο και τον Ελληνισμό.

Η συνάντηση του χριστιανισμού και του ελληνισμού είχε σαν συνέπεια την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Η συνάντηση είχε δυσκολίες, ήταν μακρά και επίπονη. Ο όρος «έλλην» ιδιαίτερα στους χριστιανούς συγγραφείς των πρώτων αιώνων, είχε την έννοια του ειδωλολάτρη. Δεν ήταν λίγες οι συγκρούσεις ειδωλολατρών με τον χριστιανισμό με κορύφωση τους διωγμούς, αλλά και συγκρούσεις χριστιανών με την εθνική γνώση και την ειδωλολατρία. Όμως η συνάντηση χριστιανισμού και ελληνισμού αποτελεί υψίστης σημασίας γεγονός, τόσο για το χριστιανισμό, όσο και για τον ελληνισμό. Η συνάντηση και συμπόρευση των δύο κόσμων δημιούργησε αναπόφευκτα συγκρούσεις. Δημιούργησε όμως και ιστορικής σημασίας αλληλεπιδράσεις μεταμορφώσεις, τόσο στο χριστιανισμό, όσο και στον ελληνισμό.

Οι Έλληνες, οι κάτοχοι δηλαδή της ελληνικής παιδείας, γνώρισαν από τον χριστιανισμό τη σωτηρία και τη λύτρωση που αυτός προσφέρει. Κάτι που δεν μπορούσε να τους προσφέρει η ελληνική ειδωλολατρική - πολυθεϊστική θρησκεία. Η ελληνική θρησκεία επειδή στηριζόταν αποκλειστικά στη φύση αδυνατούσε να προσφέρει την σωτηρία και την αθανασία σε προσωπικό επίπεδο. Αδυνατούσε να προσφέρει την λύτρωση και τη φθορά από το θάνατο. Μια  λύτρωση που αποκαλύφθηκε στον κόσμο από τον Ιησού Χριστό.

Ο χριστιανισμός από την άλλη πλευρά ωφελήθηκε πολύ από τη συνάντηση του με τον ελληνισμό. Η ελληνική φιλοσοφία έγινε στα χέρια των Πατέρων της Εκκλησία εύχρηστο εργαλείο για τη μετάδοση των αληθειών της χριστιανικής πίστης και την απόκρουση των αιρετικών δοξασιών. Ο χριστιανισμός πήρε από τον ελληνισμό τη γλώσσα και τις μορφές εκφράσεως του. Με άλλα λόγια έκανε πλήρη χρήση του ελληνικού πολιτισμού στα μέσα της εκφράσεως του. Αυτό το γεγονός συνέβαλε στη διάδοση και εξάπλωση του χριστιανισμού. Η συνάντηση των δύο κόσμων, χριστιανισμού και ελληνισμού, υπήρξε γεγονός τεράστιας ιστορικής σημασίας για την πορεία της ανθρωπότητας και του πολιτισμού. Και μπορούμε να διατυπώσουμε με βεβαιότητα  ότι απετέλεσε και αποτελεί ένα κοσμοσωτήριο λυτρωτικό γεγονός.

Αυτή η συνάντηση και η συμπόρευση της Εκκλησίας και του Ελληνικού Κόσμου αποτελεί και το θέμα της σημερινής 9ης Επιστημονικής Ημερίδας των Θεολόγων καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία διοργανώνεται από την Ιερά μας Μητρόπολη σε συνεργασία με την Σχολική Σύμβουλο Θεολόγων κ. Μαρία Συργιάννη και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των  ΚΒ΄ ΠΑΥΛΕΙΩΝ.

Η κήρυξη έναρξης των εργασιών από τον Σεβασμιώτατο.

Μέ πολλή χαρά ἡ Ἱερά Μητρόπολή μας διοργανώνει καί φέτος στό πλαίσιο τν ΚΒ´ Παυλείων καί σέ συνεργασία μέ τή Σχολική Σύμβουλο τν Θεολόγων τς Δευτεροβάθμιας κπαιδεύσεως μαθίας κ. Μαρία Συργιάννη τή σημερινή μερίδα Θεολόγων, δ στό Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο τς ερς μας Μητροπόλεως, στήν ποία καί σς καλωσορίζω.

Τό θέμα μας «κκλησία καί λληνικός κόσμος: συνάντηση καί συμπόρευση» συνδέεται, πως συνήθως, μέ τό γενικό θέμα τν φετινν Παυλείων πού μέ φορμή τήν πέτειο τν 2400 τν πό τή γέννηση τοῦ Ἀριστοτέλη, πιχειρον μέ διαφόρους τρόπους νά νιχνεύσουν καί νά ναδείξουν τή σχέση τοῦ Ἀποστόλου Παύλου μέ τούς φιλοσόφους καί κατ᾽ ἐπέκταση τς κκλησίας το Χριστο μέ τόν λληνικό κόσμο.

σχέση ατή νάγεται στή συνάντηση το Χριστο μέ κάποιους λληνες οἱ ὁποοι πισκεπτόμενοι τά εροσόλυμα παρεκάλεσαν τόν πόστολο Φίλιππο νά δον τόν Χριστό, καί κουσαν πό τά χείλη του τόν κατάληπτο τότε λόγο: «λήλυθεν ἡ ὥρα να δοξασθῇ ὁ Υός τοῦ ἀνθρώπου».

Ἡ ἐπιφοίτηση το Παναγίου Πνεύματος πού θά κολουθήσει κατά τήν μέρα τς Πεντηκοστς καί θά κανώσει τούς μαθητές το Κυρίου νά κηρύσσουν «ἑτέραις γλώσσαις τά μεγαλεα το Θεο», θά νισχύσει καί τήν ντολή το Χριστο «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά θνη».

κατ᾽ ἐξοχήν πόστολος τν θνν, πρωτοκορυφαος πόστολος Παλος, ναλαμβάνει τό ργο τς προσαγωγς τν λλήνων στόν Χριστό καί στήνκκλησία του.

Μέ τό κήρυγμά του στούς Φιλίππους, στή Θεσσαλονίκη, στή Βέροια, στήν θήνα, στήν Κόρινθο καί μέ τήν δρυση τν κατά τόπους κκλησιν, συνάντηση τοῦ ἑλληνικο κόσμου μέ τήν κκλησία ρχίζει νά μεταβάλλεται σέ συμπόρευση, συμπόρευση ἡ ὁποία μέ τούς μεγάλους Πατέρες θά διευρυνθε καί θά δραιωθεῖ. Ὁ ἑλληνικός κόσμος θά θέσει στή διάθεση τς κκλησίας το Χριστο τά μέσα καί τούς νθρώπους γιά τή συνέχιση τς διαδόσεως το Εαγγελίου στά θνη καί ἡ Ἐκκλησία θά κκεντρίσει τόν λληνικό κόσμο μέ τά ψηλά καί σωτηριώδη μηνύματα το Εαγγελίου καί το χριστιανισμοῦ.

Καί συμπόρευση ατή συνεχίσθηκε μέσα στούς αἰῶνες, σες δυσκολίες καί άν νέκυψαν, σο καί άν θέλησαν ρισμένοι νά τήν νακόψουν, σο καί άν ρισμένοι μφισβητον τήν φέλεια πού προέκυψε καί προκύπτει πό ατή τή συμπόρευση.

Μέ ατές τίς λίγες σκέψεις σς ποδέχομαι καί σς καλωσορίζω σέ ατή τήν μερίδα στήν ποία εμαι βέβαιος τι θά χουμε νά κούσουμε πολλά καί νδιαφέροντα πό τούς κλεκτούς μιλητές μας, τήν κ. ννα Κόλτσιου καί τόν κ. Γεώργιο Ζωγραφίδη, καθηγητές τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τούς ποίους καί εχαριστῶ ἀπό καρδίας γιά τήν νταπόκρισή τους στήν πρόσκληση τς ερς μας Μητροπόλεως.

Εχαριστ θερμά καί τήν κυρία Σχολική Σύμβουλο, τήν κ. Μαρία Συργιάννη γιά τήν ξαιρετική συνεργασία καί λους τούς συμμετέχοντες στήν μερίδα μας.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ