Ο Αγιος ιερομάρτυρας Αρσένιος, Μητροπολίτης Βεροίας

 Ag.ArseniosVeriasSite-2.jpg

Έζησε στις τελευταίες δεκαετίες του 14ου ή και στις πρώτες του 15ουαιώνα. Μοναδική πηγή πληροφοριών για το πρόσωπο και το μαρτύριό του είναι μία Ακολουθία προς τιμήν του, την οποία ανακάλυψε ο ιστορικός της Βεροίας Γεώργιος Χιονίδης σε χειρόγραφο της Μονής Μεγάλου Μετεώρου της ίδιας εποχής και την εξέδωσε για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με την Ακολουθία ο άγιος Αρσένιος ήταν μητροπολίτης Βεροίας και συνελήφθη πιθανόν κατά τη διάρκεια της κατοχής της πόλεως από τους Τούρκους, πριν από την οριστική άλωσή της. Φυλακίσθηκε, βασανίσθηκε και τελικά αποκεφαλίσθηκε ή απαγχονίσθηκε στο ιερό Βήμα ή έξω από την Παλαιά Μητρόπολη. Οι Τούρκοι πέταξαν το ιερό λείψανό του, αλλά αυτό παρέμεινε άθικτο και στη συνέχεια ενταφιάσθηκε στον ιερό ναό ενός μάρτυρος στην πόλη της Βεροίας.

Η ανακάλυψη της Ακολουθίας οδήγησε το 1978 στην καθιέρωση της εορτής του από τον μακαριστό Μητροπολίτη Βεροίας Παύλο, και με την ευκαιρία εκδόθηκε προς τιμή του νέα Ακολουθία, την οποία συνέγραψε ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, μακαριστός Γέροντας Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης.

Η μνήμη του τιμάται στον Παλαιό Μητροπολιτικό ναό Βεροίας στις 28 Μαΐου.

Πηγή: Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος Καλπακίδη, Ὁ ἅγιος ἱερομάρτυς Ἀρσένιος, Μητροπολίτης Βεροίας, Βέροια 2013.

πολυτίκιον
χος γ´. Θείας πίστεως.

Θε
ος πρόεδρος, Βερροίας φθης, κα δραίωμα, το σο ποιμνίου, ερομάρτυς θεόφρον ρσένιε, ς πρ ταύτης ον χαίρων γώνισαι, πάσης ατς διαφύλαττε θλίψεως, Πάτερ σιε, Χριστν τν Θεν ατούμενος, δωρήσασθαι μν τ μέγα λεος.